کارایی پلی آکریل آمید آبکافت شده جزیی در سیالات حفاری پایه آبی
- سال انتشار: 1392
- محل انتشار: دوماهنامه علوم و تکنولوژی پلیمر، دوره: 26، شماره: 1
- کد COI اختصاصی: JR_IJPST-26-1_001
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 658
نویسندگان
تهران، پژوهشگاه صنعت نفت، پردیس پژوهش و توسعه صنایع بالادستی نفت
تهران، پژوهشگاه صنعت نفت، پردیس پژوهش و توسعه صنایع بالادستی نفت
چکیده
بهبود خواص سیال حفاری به عنوان یکی از پارامترهای مهم در افزایش بازده عملیات حفاری همواره مورد توجه بوده است. از راه های بهبود خواص این سیال، استفاده از پلیمرهای جدید و کارآمد در ترکیب آن است. در این پژوهش، عملکرد پلی آکریل آمید آبکافت شده جزیی (PHPA)بررسی شده است. این پلیمر به تازگی وارد صنعت حفاری کشور شده است، ولی متاسفانه درباره عملکرد فنی آن اطلاعات جامعی وجود ندارد. شرکت های مصرف کننده در کنترل کیفی و نحوه به کارگیری این ماده برای فرمول بندی و طراحی سیال حفاری در شرایط عملیاتی با مشکلاتی مواجه اند. بدین منظور، خواص گرانرو سازی و کنترل کنندگی از دست رفتن سیال و شیل ها بااستفاده از این پلیمر با اولویت شرایط حفاری چاه های عملیاتی کشور ارزیابی شده است. درادامه اثر دما، آلاینده های نمکی همچون سدیم کلرید، کلسیم و منیزیم و همچنین تغییرات pHکه از عمده ترین شاخص های آلودگی به شمار می روند، بر خواص سیال پلیمری بررسی شده است. نتایج به دست آمده از آزمون ها نشان می دهد، پلیمر PHPA ضمن افزایش و بهبود خواص ریولوژیکی سیال حفاری، در کاهش از دست رفتن سیال نیز نقش بسزایی ایفا می کند. همچنین،این پلیمر در برابر آلاینده نمک سدیم کلرید از مقاومت قابل قبولی برخوردار است، ولی کارایی آن در برابر آلاینده هایی همچون یون های کلسیم و منیزیم(نمک های کلرید کلسیم و منیزیم) کاهش می یابد. آزمون های گرمایی در دماهای مختلف نشان می دهد، پلیمر PHPA پایداری گرمایی زیادتا دمای 150°C دارد. همچنین، این پلیمر خاصیت بازدارندگی شیل بنتونیتی موجود در سیال رابهبود می دهد و با سازوکار کپسول کنندگی به عنوان عمده ترین شاخص این پلیمر از پخش شدن خرده های حفاری شیل به درون سامانه سیال حفاری جلوگیری می کند و مانع از تغییر خواص سیال می شودکلیدواژه ها
سیال حفاری،پلی آکریل آمید،آلاینده های گل حفاری،از دست رفتن سیال،بازیابی شیلاطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.