انتخاب معادله نقوذ مناسب با استفاده از معادلات بیلان حجمی در آبیاری جویچه ای

  • سال انتشار: 1387
  • محل انتشار: دومین همایش ملی مدیریت شبکه های آبیاری و زهکشی
  • کد COI اختصاصی: IDNC02_331
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1472
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدرضا امداد

عضو هیئت علمی موسسه تحقیقات خاک و آب

چکیده

مدیریت و طراحی مناسب روش های آبیاری ، مستلزم اطلاع از جزئیات خصوصیات نفوذ پذیری آب در خاک است که بایستی تعیین شود. یکی از مشخصه های فیزیکی خاک که مدیریت آبیاری را تحت تاثیر قرار می دهد مسئله نفوذ و تغییرات آن می باشد که در طراحی و ارزیابی سیستم های آبیاری مهم می باشد و تعیین معادله ای که حاکم بر این فرآیند است نقش مهمی در موفقیت یک آبیاری دارد. وقتی به علت تغییرات خواص سطحی خاک میزان نفوذ آب به خاک چنان کاهش یابد که آب کافی در اختیار گیاه قرار نگرفته و عملکرد محصول کاهش یابد، مشکل نفوذ پذیری پیش آمده است.در این راستا ضرایب معادلات نفوذ کوستیاکف - لوئیز، فیلیپ و SCS با استفاده از معادلات بیلان حجمی تعیین و تغییرات نفوذ تجمعی ( حاصله از استفاده سه معادله نفوذ ) در ابتدا، وسط و انتهای فصل کشت ذرت مورد مقایسه و بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که استفاده از معادله فیلیپ ( روش یک نقطه ) مقادیر نفوذ تجمعی را نسبت به مقادیر اندازه گیری شده و مقادیر تعیین شده از معادلات کوستیاکوف - لوئیز و SCS بیشتر برآورد می کند.همچنین متوسط قدر مطلق خطای نفوذ تجمعی بدست آمده از معادله فیلیپ ( 0/00683 ) و SCS به مقدار (0/00373 ) از مقادیر بالایی برخوردار بود که این حاکی از عدم دقت استفاده از این معادلات در برآورد نفوذ تجمعی می باشد . متوسط مقادیر خطای نفوذ تجمعی معادله کوستیاکوف - لوئیز نسبت به دو معادله دیگر از مقدار کمتری برخوردار ( 0/00253 ) و نقاط تعیین شده با نقاط اندازه گیری شده قرابت و همخوانی نزدیک داشتند که این بیانگر مناسب بودن معادله کوستیاکوف - لوئیز نسبت به دو معادله دیگر در استفاده از معادلات بیلان حجمی در خاک مورد نظر است.

کلیدواژه ها

معادلات نفوذ، معادلات بیلان حجمی ، جویچه

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.