بررسی تناسب کیفی آب قنوات شهرستان میبد جهت آبیاری با بکارگیری مدل watsuit

  • سال انتشار: 1387
  • محل انتشار: دومین همایش ملی مدیریت شبکه های آبیاری و زهکشی
  • کد COI اختصاصی: IDNC02_218
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1309
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سمانه پورمحمدی

دانشجوی کارشناسی ارشد مدیریت مناطق بیابانی دانشگاه یزد

محمد تقی دستورانی

عضو هیئت علمی دانشکده منابع طبیعی ، کشاورزی و محیط زیست دانشگاه یزد

محمد حسن رحیمیان

کارشناس مرکز ملی تحقیقات شوری

چکیده

کشور ایران از معدود کشورهایی است که از نعمت قنات جهت آبیاری برخوردار است.قنوات یکی از مهمترین منابع تامین کننده آب جهت کشاورزی در ایران در گذشته و حال محسوب می شود. اهمیت آنها در مواقع کم آبی و خشکسالی ها بیشتر نمایان میگرد.. شهرستان میبد در استان یزد از جمله مناطقی است که ساکنان آن از گذشته دور تا کنون برای اهداف آبیاری و شرب خود از آب قناتهای منطقه بهره برداری می کنند. بر اساس آمار و شواهد تاریخی کیفیت آب این قناتها در گذشته بسیار خوب توصیف شده، بطوریکه محصولات متعددی در اراضی این شهرستان کشت و آبیاری می شده است. در این تحقیق پس از نمونه بردای از 7 قنات اصلی شهرستان میبد و تعیین عناصر موجود در آنها و تعیین ٍ‍EC و PH و SAR به تحلیل آنها توسط نرم افزار Watsuit پرداخته شد. با توجه به نتایج آزمایشگاهی و تجزیه و تحلیلهای شیمیایی نمونه ها و نیز پیش بینی های صورت گرفته توسط مدل کامپیوتری وات سوئیت, به نظر میرسد که مصارف فعلی آب برخی از قنوات میبد تناسب چندانی با نوع محصول نداشته و برنامه ریزیهای قبلی جهت تخصیص آب قنوات به کشاورزی منطقه بایستی بازنگری شود. همچنین استفاده از اصلاح کننده های خاک نظیر گچ در مواردی که خطر سدیمی شدن خاک نیز وجود دارد امری ضروری است. اعمال عمق های آبیاری بیش از نیاز واقعی گیاه نیز از دیگر راهکارهای کاهش اثرات شوری آب آبیاری است. همچنین عملیات خاک ورزی, شیوه کاشت, انتخاب گیاهان و ارقام متحمل به شوری و نیز حاصلخیز کننده ها اقدامات موثر دیگر جهت کاهش اثرات سوء استفاده از آب شور برخی از قنوات منطقه مطالعاتی برای کشاورزی منطقه است که نیاز به توجه ویژه دارند

کلیدواژه ها

قنات، آبیاری، کیفیت آب ، Watsuit

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.