توسعه مدل فازی-عصبی تطبیقی به منظور پیش بینی دبی بیشینه روزانه سیلاب با استفاده از بارش تراکمی پنج روزه

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: مجله آب و فاضلاب، دوره: 25، شماره: 92
  • کد COI اختصاصی: JR_WWJ-25-92_013
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 417
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

الهام فیروزنیا

دانش آموخته کارشناسی ارشد گروه آبخیزداری،دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات تهران، ایران

محمد مهدوی

استاد گروه آبخیزداری،دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی کرج، دانشگاه تهران، ایران

شهاب عراقی نژاد

استادیار گروه آبیاری و آبادانی ،دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی کرج، دانشگاه تهران، ایران

سعید سلطانی

دانشیار گروه آبخیزداری ،دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه صنعتی اصفهان ،ایران

چکیده

در فرایند بارش رواناب، عوامل بسیاری دخالت دارند که با عدم قطعیت همراه هستند. یکی از فاکتورهای بسیار مهم در این فرایند، رطوبت اشباع پیشین خاک است. یکی از روش هایی که به این پارامتر توجه دارد، روش ارایه شده توسط سازمان حفاظت خاک آمریکا به نام شماره منحنی است. در این روش، مجموع بارش های پنج روز پیش از رخداد دبی اوج سیل، به عنوان نماینده شرایط رطوبتی پیشین خاک در نظر گرفته می شود. با توجه به این که پدیدههای طبیعی به دلیل دخالت تعداد زیادی از عوامل و پارامترها با عدم قطعیت همراه هستند، یکی از ابزارهای کارآمد در بررسی رفتار این پدیده ها، مدلهای هوشمند فازی - عصبی تطبیقی هستند. از این رو در این پژوهش به بررسی اثر مجموع بارش های پنج روزه در پیش بینی دبی بیشینه روزانه سیلاب با استفاده از مدلهای انفیسی پرداخته شد. مدل مذکور با دو الگوریتم آموزشی پس انتشار و هیبرید آموزش دیده شد و سپس با استفاده از آزمون های آماری مختلف مورد بررسی قرار گرفت. نتایج، کارامدی مدل انفیس به دست آمده را در بررسی ورودی بارش پنج روزه و خروجی دبی اوج سیل نشان داد. همچنین نتایج حاصل از روش هیبرید، عملکرد بهتری را نشان دادند. بهترین ضریب همبستگی برای مدل 5 روزه و به میزان 0/985 و ریشه میانگین مربعات خطا 0/162 در روش هیبرید بود.

کلیدواژه ها

انفیس، پس انتشار ،هیبرید، شماره منحنی، رواناب، بیشترین دبی روزانه

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.