بررسی کیفیت زندگی و برخی عوامل مرتبط با آن در بیماران همودیالیزی مراجعه کننده به بیمارستان های آموزشی شهر زنجان

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: مجله دانشکده علوم پزشکی نیشابور، دوره: 4، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_NUMS-4-1_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 465
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فرهاد رمضانی بدر

استادیار، دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی زنجان، زنجان، ایران.

وحید معینی

کارشناس ارشد، گروه پرستاری، بیمارستان ولیعصر (عج)، دانشگاه علوم پزشکی زنجان، ایران.

میثم نعمتی خواه

مربی، دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه آزاد اسلامی مشهد، مشهد، ایران.

پروین شیری قیداری

مربی، دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی زنجان، زنجان، ایران.

چکیده

زمینه و هدف: ارزیابی کیفیت زندگی کمک می کند تا مشکلات بیماران بطور بنیادی مورد توجه قرار گرفته و روش های درمانی مورد تجدید نظر قرار گیرند. پژوهش حاضر کیفیت زندگی و برخی عوامل مرتبط با آن در بیماران همودیالیزی بستری در بیمارستان های آموزشی شهر زنجان را مورد بررسی قرار داده است. مواد و روش ها: مطالعه توصیفی- مقطعی حاضر روی 74 بیمار در دو مرکز همودیالیز شهرستان زنجان انجام شد. نمونه گیری به روش در دسترس طی سه ماه صورت گرفت. از پرسشنامه استاندارد کیفیت زندگی بیماران کلیوی جهت ارزیابی در این پژوهش استفاده شد. یافته ها:نتایج پژوهش نشان داد 1/ 8 درصد شرکت کنندگان یکفیت زندگی خوب، 2/ 70 درصد یکفیت زندگی متوسط و 7/ 21 درصد در سطح ضعیف قرار داشتند. میانگین و انحراف معیار نمره کیفیت زندگی نمونه های مورد پژوهش به ترتیب 4/ 44 و 2/ 14 بود. بیشترین میانگین و انحراف معیار نمره کیفیت زندگی نمونه های پژوهش در ابعاد نه گانه مربوط به درد با نمرات 6/ 57 و 12 و کمترین مقادیر میانگین و انحراف معیار مربوط به مشکلات سلامت جسمانی با نمرات 5/ 18 و 11 بود. نتیجه گیری: براساس یافته ها، کیفیت زندگی ضعیف و نامناسب در مورد بیماران همودیالیزی از شیوع قابل توجهی برخوردار است. مسلما برنامه ریزی مناسب با تمرکز بر مهم ترین عوامل مرتبط با کیفیت زندگی این بیماران می تواند راهگشا باشد.

کلیدواژه ها

نارسایی مزمن کلیه، همودیالیز، کیفیت زندگی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.