بررسی ورود به حریم خصوصی در فعالیت های اطلاعاتی - امنیتی در چارچوب اصول و قواعد فقهی

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: فصلنامه فقه، دوره: 21، شماره: 82
  • کد COI اختصاصی: JR_JFI-21-82_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 672
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مرتضی سلیمانی

دانش آموخته و پژوهشگر حوزه علمیه و مدرس دانشاه امام باقر (ع)

یاسر سلیمانی

پژوهشگر و مدرس دانشگاه امام صادق (ع)

چکیده

با معرفی الگوی نظام اسلامی، نهادهای اطلاعاتی جمهوری اسلامی ایران همواره با این سوال مواجه بوده اند که درچارچوب موازین شرعی، حدود و ثغور ورود به حریم خصوصا افراد چگونه است پژوهش حاضر با بهره گیری از روش پژوهش تحلیلی- توصیفی و استناد به مبانی برهانی و نقلی و حیانی به بررسی موضوع درچارچوب اصول و قواعد فقهی می پردازد. باید گفت با تفکیک رضایت شخثی از رضایت نوعی، در دخالت های دولتی نیاز به رضایت شخصی وجود ندارد و این حق برای سازمان های اطلاعاتی وجود دارد که افراد مظنون را مورد بازرسی قرار دهند، ولی در دخالت های شخثی ضرورتا به رضایت شخصی نیاز است و در صورت مخالف او، نقض حریم خصصوی مجاز نیست. با بررسی اصل عدم ولایت، اصاله الاحتیاط، اصالء الاباحه و اصاله الجواز، میان مقتضای اصل در دخالت اشخاص حقیقی و اشخاص حقوقی تفاوتی دیده نمی شود و شهروندان و حاکمان درباره آن حکم یکسانی دارند. لذا هیچیک مجاز به نقض حریم خصصوی نیست و در هر مورد نیاز به دلیل است. همچنین در قالب قلمرو تکالیف دولت اسلامی و در قالب ادله، نفع عموم ، معیار گویا و منطقی برای ورود به حریم خصوصی دیگران و الغای این حق نیست.

کلیدواژه ها

حریم خصوصی، اصول فقهی، قواعد فقهی، نهاد اطلاعاتی- امنیتی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.