بررسی اپیدمیولوژیک آسیب های ناشی از حوادث در استان همدان طی سال های 93-88

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: مجله علمی پژوهان، دوره: 14، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_PSJ-14-2_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 438
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سلمان خزایی

گروه آمار و اپیدمیولوژی ،مرکز پژوهش دانشجویان ،دانشگاه علوم پزشکی همدان، ایران

سکینه مظهر منش

معاونت امور بهداشتی ،گروه پیشگیری و مبارزه با بیماری ها ،دانشگاه علوم پزشکی همدان ،ایران

ظاهر خزایی

مرکز تحقیقات عوامل اجتماعی موثر بر سلامت ،دانشگاه علوم پزشکی کردستان، سنندج، ایران

الهام گودرزی

مرکز تحقیقات عوامل اجتماعی موثر برسلامت، دانشگاه علوم پزشکی کردستان، سنندج، ایران

چکیده

مقدمه: آسیبهای ناشی از حوادث از علل اصلی و قابل اجتناب، بیماری ها و مرگ در بیشتر کشورهای جهان است. آگاهی از ابعاد این رخدادها برای سیاستگزاران بهداشتی حایز اهمیت است. هدف از این مطالعه تعیین آسیب های ناشی از حوادث در مراجعین به اورژانس استان همدان بوده است. روش کار: مطالعه حاضر یک مطالعه توصیفی - تحلیلی از نوع مقطعی است که کلیه مصدومین مراجعه کننده به اورژانس بیمارستان های استان همدان طی سال های 93-1388 بررسی شدند. دادهها از نرم افزار ثبت مصدومین استخراج شد و تجزیه تحلیل دادهها با استفاده از نرم افزار Stata-12 و در سطح خطای 5 درصد انجام شد. برای تعیین ارتباط متغیر جنسیت با مکانیسم آسیب از آزمون کای دو استفاده شد. یافته ها: در مجموع 135925 مصدوم طی این دوره زمانی ثبت شده بود. میانگین سنی مصدومین 18/4 30/19E بود 72/6 درصد موارد مرد بودند و 3974 درصد آنها در گروه سنی 34-20 سال قرار داشتند. حوادث خانگی 37/27 درصد رخداد سوانح را به خود اختصاص داده بودند. ضربه (22/21 درصد)، تصادف خودرویی (21/78 درصد) و سقوط (10/69 درصد) بیشترین رخداد حوادث را در هر دو جنسی به خود اختصاص داده بودند. بین جنسیت و مکانیسم اختلاف معنادار وجود داشت (0/001 > P). نتیجه گیری: از آنجا که مردان در گروه های سنی جوان و مولد جامعه بیشترین مصدومان آسیب های ناشی از حوادث را تشکیل می دهند، بار اقتصادی فراوانی بر جامعه تحمیل می کند. و لازم است آموزش های دقیق را به این گروه سنی اختصاص داد و با اتخاذ سیاست های پیشگیرانه از بار آسیب های ناشی از سوانح کاست.

کلیدواژه ها

اپیدمیولوژی، آسیب، حوادث

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.