بررسی میزان شیوع عوامل ایجاد کننده عفونت های ادراری و الگوی مقاومت آنتی بیوتیکی در بیماران بستری بیمارستان های آموزشی دانشگاه علوم پزشکی همدان در شش ماهه اول سال 1391-92

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: مجله علمی پژوهان، دوره: 12، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_PSJ-12-3_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 448
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حسن محمودی

دانشجویی کارشناسی ارشدمیکروب شناسی ،دانشگاه علوم پزشکی همدان، ایرن

محمد یوسف علیخانی

دانشیار گروه میکروب شناسی ،دانشگاه علوم پزشکی همدان، ایران

محمد رضا عربستانی

استادیار گروه میکروب شناسی ،دانشگاه علوم پزشکی همدان ،ایران

سعید خسروی

دانشجویی کارشناسی علوم آزمایشگاهی ،دانشگاه علوم پزشکی همدان ،ایران

چکیده

مقدمه: عفونتهای ادراری شایعترین عفونتهای باکتریایی در انسان می باشد که اگر اقدامات درمانی صحیح برای آنها انجام نشود عواقب خطرناکی را به همراه خواهد داشت. همچنین امروزه افزایش رو به رشد مقاومت باکتری ها به آنتی بیوتیک های مصرفی از مشکلات پیش روی علم پزشکی است. هدف از این مطالعه بررسی باکتریهای شایع و مقاومت آنتی بیوتیکی در عفونت های ادراری در بیماران بستری در بیمارستان های آموزشی دانشگاه علوم پزشکی همدان می باشد. روش کار: این مطالعه به صورت مقطعی - توصیفی در شش ماهه نخست سال 92-1391 انجام شد و جمع آوری اطلاعات براساس دادههای موجود در بانک اطلاعاتی آزمایشگاه بیمارستان های آموزشی دانشگاه علوم پزشکی همدان می باشد. نمونه ادرار استریل اخذ و در محیطهای Agar Blood و McConkey agar کشت داده و وجود 105 کلنی کانت در هر میلی لیتر ادرار، کشت مثبت تلقی گردید. حساسیت میکروبی باروش استاندارد دیسک دیفیوژن انجام و نتایج با استفاده از نرم افزار 19 SPSS-V مورد آنالیز قرار گرفت. نتایج: براساس نتایج این مطالعه شایعترین باکتری های مولد عفونت ادراری شامل اشرشیاکلی (72٪) واستافیلوکوک های کواگولاز منفی (10٪)، استافیلوکوک اوریوس (3٪) و حضور باکتریای های جنس پروتیوس (4٪) و جنس کلبسیلا (6٪) بود. نتایج بدست آمده نشان می دهد که ایزوله های E.coli بیشترین مقاومت را نسبت به آنتی بیوتیک کوتریموکسازول (74٪) و کمترین مقاومت را نسبت به نیتروفورانتویین (4٪) داشتند و تمامی ایزوله ها نسبت به آمیکاسین (100٪) حساس بودند. استافیلوکوکوس اوریوس نسبت به ونکوماسین حساسیت 100٪ داشت و به کلیندومایسین و کلوگزاسیلین و اریترومایسین بیش از 90% و جنس پروتیوس،50% به نیتروفورانتویین و سیپروفلوکساسین مقاوم بودند.نتیجه گیری: باکتری های مولد عفونت های ادراری در منطقه تحت مطالعه عمدتا متعلق به خانواده باسیل های گرم منفی بودند. با توجه به مشخص نمودن الگوی حساسیت آنتی بیوتیکی در ارگانیسم های شایع درمنطقه مورد بررسی،گزارش آن به پزشکان می تواند در درمان های تجربی مورد توجه قرار گیرد.

کلیدواژه ها

عفونت های ادراری، مقاومت آنتی بیوتیکی، روش دیسک دیفیوژن،حساسیت آنتی بیوتیک

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.