بررسی عادات و مهارتهای مطالعه کاربران کتابخانههای عمومی شهرستان تربت حیدریه

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: سومین همایش ملی چشم انداز توسعه ی منطقه ی تربت حیدریه در افق 1404
  • کد COI اختصاصی: CDPTEH03_063
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 397
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مریم سلامی

استادیار گروه علم اطلاعات و دانش شناسی دانشگاه پیام نور

فاطمه رضایی فدردی

دانشجوی کارشناسی ارشد علم اطلاعات و دانش شناسی دانشگاه پیام نور مشهد

چکیده

پیشرفت کشورهای مترقی مدیون مطالعه و کتابخوانی آنهاست. هدف مطالعه ی حاضر بررسی عادات و مهارت های مطالعه کاربران در کتابخانههای عمومی شهرستان تربت حیدریه بود. این مطالعه به لحاظ ماهیت هدف کاربردی است . به روش اکتشافی و زمینه یاب انجام پذیرفته است. جامعهی مورد مطالعه 370 نفر تعیین گردید. که با استفاده از شیوه خوشهای چند مرحلهی انتخاب شدند. برای گردآوری اطلاعات از پرسشنامه استاندارد(PSSHI (استفاده شد. روایی صوری پرسشنامه توسط اساتید گروه مو رد تایید قرار گرفت. پایایی پرسشنامه با استفاده از بستهی نرم افزاری SPSS اندازه گیری و مقدار آلفای کرونباخ آن 853 /0محاسبه شد که نشان از اعتبار کافی آن دارد. دادهها در دو سطح آمار توصیفی (جداول فراوانی و درصدها، میانگینها و انحراف معیارها) و آمار استنباطی(آزمون کولوموگروف و اسمیرنف، آزمون علامت یک نمونهای و اسپیرمن و مان ویتنی) جهت بررسی پرسشهای اساسی و آزمون فرضیههای پژوهش تجزیه و تحلیل شد. میانگین متغیر وضعیت مولفه های عادات و مهارت های مطالعه به ترتیب در زمینه مدیریت زمان 3.83 ،(حافظه 3.75 ،(انگیزش یادگیری 3.63 ،(توانایی خواندن 3.54 ،(یادداشت کردن ( 3.32 ،(وضعیت فیزیکی 3.21 ،(تندرستی 3.13 (و امتحان دادن 3.12 (رضایت بخش بوده است. بین میانگین نمرات حاصل از نقش کتابخانه های عمومی شهرستان تربت حیدریه بر اساس متغیر جنسیت، گروههای سنی و مدرک تحصیلی کاربران تفاوت معنی داری مشاهده نگردید. ولی میان عادات مطالعه و مهارتهای کاربران بر حسب میزان تحصیلات والدین تفاوت معنیدار مشاهده شد.از دلایلی که بعضی از مراجعه کنندگان از تلاش خود نتیجه مطلوبی به دست نمیآورند، نداشتن آگاهی از شیوه مطالعه و مهارتهای مربوط به آن است. اصول اصلی مطالعه شامل مواردی هستند که با دانستن و به کارگیری آنها میتوان بازده مطالعه را بالا برد. این پژوهش با توجه به ضرورت و اهمیت تعیین عادات و مهارتهای مطالعه کاربران و ارتباط آن با ارتقای سطح آگاهی و دانش و نیاز به گسترش فرهنگ مطالعه انجام گرفته است.

کلیدواژه ها

عادات مطالعه، مهارتهای مطالعه، کتابخانههای عمومی، تربت حیدریه، کاربران کتابخانه

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.