سال انتشار: 1395
محل انتشار: هشتمین همایش قیر و آسفالت ایران
کد COI مقاله: CAAM08_102
زبان مقاله: فارسیمشاهد این مقاله: 255
فایل این مقاله در 10 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
با استفاده از پرداخت اینترنتی بسیار سریع و ساده می توانید اصل این مقاله را که دارای 10 صفحه است به صورت فایل PDF در اختیار داشته باشید.
آدرس ایمیل خود را در کادر زیر وارد نمایید:
مشخصات نویسندگان مقاله بررسی آزمایشگاهی و میدانی آسفالت لایه نازک پلیمری اجرا شده در محور فیروزکوه – دماوند پس از 2 سال
چکیده مقاله:
امروزه نگاه سازمانها و ادارات راهسازی و راهداری جهان، به سمت استفاده از آسفالتهای حفاظتی متمرکز شده است.رویکرد این روشها استفادهی هر چه بیشتر از منابع موجود در جهت کاهش هزینهها می باشد. این نوع روسازیها بهمنظور حفاظت و ترمیم ویژگیهای عملکردی رویههای موجود استفاده میشوند. یکی از انواع روسازیهای حفاظتی، استفاده از آسفالت لایه نازک گرم پلیمری است. این نوع روسازی که در کشورهای اروپایی مانند فرانسه قدمت دارد؛ برای اولین باردر ایران در محور فیروزکوه – دماوند به طول 30 کیلومتر اجرا گردید. در این مقاله ارزیابی آزمایشگاهی و میدانی اینلایهی حفاظتی پس از گذشت دو سال و در قیاس با دیگر رویههای اجرا شده در همان محور انجام شده است. عملکرد این روسازیها با تحقیقات میدانی و شاخص نمرهدهی PCI مورد ارزیابی قرار گرفت. همچنین آزمایشات عملکردی جهتمقایسهی بین آسفالت لایه نازک گرم پلیمری با دانهبندی میانتهی و همچنین آسفالت توپکا با دانهبندی پیوسته انجام پذیرفت. در نهایت پس از بررسی نتایج آزمایشگاهی و میدانی، آسفالت لایه نازک پلیمری نسبت به بقیه روشهای اجرا شده در این محور، از عملکرد بهتری برخوردار بوده است.
کلیدواژه ها:
آسفالت لايه نازك پليمري، آسفالت حفاظتي، عملكرد آزمايشگاهي، عملكرد ميداني
کد مقاله/لینک ثابت به این مقاله
برای لینک دهی به این مقاله می توانید از لینک زیر استفاده نمایید. این لینک همیشه ثابت است و به عنوان سند ثبت مقاله در مرجع سیویلیکا مورد استفاده قرار میگیرد:https://civilica.com/doc/599619/
نحوه استناد به مقاله:
در صورتی که می خواهید در اثر پژوهشی خود به این مقاله ارجاع دهید، به سادگی می توانید از عبارت زیر در بخش منابع و مراجع استفاده نمایید:صاحب الزمانی، سیدحمیدرضا و فاضلی، سیدرسول و صاحب الزمانی، سیدمحمدحسن،1395،بررسی آزمایشگاهی و میدانی آسفالت لایه نازک پلیمری اجرا شده در محور فیروزکوه – دماوند پس از 2 سال،هشتمین همایش قیر و آسفالت ایران،تهران،،،https://civilica.com/doc/599619
در داخل متن نیز هر جا که به عبارت و یا دستاوردی از این مقاله اشاره شود پس از ذکر مطلب، در داخل پارانتز، مشخصات زیر نوشته می شود.
برای بار اول: (1395، صاحب الزمانی، سیدحمیدرضا؛ سیدرسول فاضلی و سیدمحمدحسن صاحب الزمانی)
برای بار دوم به بعد: (1395، صاحب الزمانی؛ فاضلی و صاحب الزمانی)
برای آشنایی کامل با نحوه مرجع نویسی لطفا بخش راهنمای سیویلیکا (مرجع دهی) را ملاحظه نمایید.
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود ممقالهقاله لینک شده اند :مدیریت اطلاعات پژوهشی
اطلاعات استنادی این مقاله را به نرم افزارهای مدیریت اطلاعات علمی و استنادی ارسال نمایید و در تحقیقات خود از آن استفاده نمایید.
علم سنجی و رتبه بندی مقاله
مشخصات مرکز تولید کننده این مقاله به صورت زیر است:
در بخش علم سنجی پایگاه سیویلیکا می توانید رتبه بندی علمی مراکز دانشگاهی و پژوهشی کشور را بر اساس آمار مقالات نمایه شده مشاهده نمایید.
مقالات پیشنهادی مرتبط
- ارزیابی نمونه های مارشال 16 اینچ در مقایسه با مارشال 4 اینچ در مصالح بازیافت سرد
- بررسی تعدادی از استانداردهای مرتبط با مقاومت لغزندگی
- طرح اختلاط و عملکرد آسفالت حفاظتی لایه نازک پلیمری با دانه بندی باز
- مروری بر خرابی رطوبتی روسازی آسفالتی ناشی از فشار دینامیکی آب حفره ای
- بررسی روشهای اندازه گیری مقاومت لغزندگی رویه راه و نحوه ارزیابی آن در سطح جاده
مقالات فوق بر اساس داده کاوی مقالات مطالعه شده توسط پژوهشگران محاسبه شده است.
مقالات مرتبط جدید
- مقایسه بازتاب نور خورشید از سطح لایه های آسفالتی رنگی با استفاده ازآزمایش میدانی
- بررسی آزمایشگاهی اثر نفوذ رواناب در عملکرد بستر ماسه ای روسازی آسفالت متخلخل
- ارزیابی اثر بارگذاری دینامیکی بر ضرایب شدت تنش روسازی آسفالتی ترک خورده با استفاده از المان محدود
- مطالعه خصوصیات مخلوطهای آسفالتی دارای قیر معدنی و زایکوترم
- تاثیر نانو لوله های کربنی بر روی قیرهای تولیدی شرکت نفت پاسارگاد
مقالات فوق اخیرا در حوزه مرتبط با این مقاله به سیویلیکا افزوده شده اند.
به اشتراک گذاری این صفحه
اطلاعات بیشتر درباره COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.