بررسی تاثیر کشت مخلوط ارقام گندم و بررسی شاخص های نسبت برابری زمین(LER) و شاخص عملکرد نسبی کل(RYT) و ورس ارقام حساس به ورس

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: کنفرانس سراسری تحقیق در علوم کشاورزی ، منابع طبیعی و محیط زیست
  • کد COI اختصاصی: NCRA01_021
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 889
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

شهناز بهرامی

کارشناس ارشد تکنولوژی آموزشی، کارمند سازمان جهاد کشاورزی کرمانشاه

مسعود ذوالفقاری

دانشجوی دکتری زراعت، کارمند سازمان جهاد کشاورزی کرمانشاه

بهنام کیانی

کارشناس ارشد علوم دامی

چکیده

به منظور بررسی تاثیر کشت مخلوط ارقام گندم دیم بر عملکرد، اجزای عملکرد، پایدارای عملکرد و بررسی شاخص های نسبت برابری زمین (LER) و شاخص عملکرد نسبی کل (RYT)، طرح آزمایشی در قالب طرح بلوک های کامل تصادقی با چهار تکرار و در دو شرایط دیم و آبیاری تکمیلی در سال زراعی 95-1394 اجرا گردید. در این تحقیق 6 رقم گندم در مزرعه آزمایشی ایستگاه تحقیقات دیم سرارود به دو صورت تک کشتی و مخلوط با یکدیگر به نسبت 50: 50 کشت شد و مورد بررسی قرار گرفت. نتایج حاصل از تجزیه واریانس نشان داد که در شرایط دیم و آبیاری تکمیلی از نظر صفت عملکرد اختلافاتی مشاهده می شود. بیشترین عملکرد در شرایط آبیاری تکمیلی مربوط به تیمار مخلوط شماره 8 (سرداری + کراس البرط) و 12 (آذر- 2+ پیشتاز) بود. و تیمار های مخلوط شماره 7 (سرداری + WWW 33G) و 1 (سرداری) شاخص پایدارای عملکرد را دارا بودند. در مورد شاخص عملکرد نسبی کلی (RYT) مشاهده شد که در شرایط دیم تیمارهای شماره 10 (آذر - 2+ WWW 33G) و 12 (آذر - 2+ پیشتاز) با (1/17 = (RYT) بیشترین مقدار شاخص را داشتند. در مورد شاخص (LER) در شرایط دیم بیشترین مقدار LER مربوط به تیمارهای شماره (10) (آذر - 2+ WWW 33G) و 12 (آذر - 2+پیشتاز) بود. و در شرایط آبیاری تکمیلی نیز بیشترین مقدار (LER) مربوط به تیمار های مخلوط شماره 8 (سرداری + کراسی البرز) (1/32 = LER) و 9 (سرداری + پیشتاز) با (1/23 = LER) بودند. و در مورد ورسی ارقام حساسی به ورس مانندسرداری و آذر -2، مشاهده شد که این ارقام به صورت تک کشتی در مزرعه و ورس وجود دارد ولی در کشت به صورت مخلوط با ارقامی که دارای قطر ساقه بیشتری هستند از ورس ارقام جلوگیری شد و میانگین قطر ساقه افزایش می یابد.

کلیدواژه ها

کشت مخلوط، گندم، ورس، عملکرد، دیم

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.