تاثیر به کارگیری تکنیک وکیل مدافع شیطان بر گروه اندیشی
- سال انتشار: 1395
- محل انتشار: دومین همایش ملی پژوهش های مدیریت و علوم انسانی در ایران
- کد COI اختصاصی: IICMO02_010
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 1995
نویسندگان
دانشجوی کارشناسی ارشد مدیریت صنعتی پردیس فارابی دانشگاه تهران
دانشجوی کارشناسی ارشد مدیریت صنعتی پردیس فارابی دانشگاه تهران
چکیده
تصمیم گیری گروهی دارای مزایای متعدد نظیر اجرای سریع تر تصمیمات، حصول نتایج با درصد هماهنگی بالا، عدم مخالفت های آتی و نظایر آنها است، اما این موارد می تواند خود موجب بروز مسایلی شود که درطولانی مدت مشکل ساز خواهند بود، باید توجه داشت که زمانی که گروه تصمیم گیر به دفعات مختلف در تصمیمات متعدد به وحدت نظر برسند، احتمال حاکم شدن پدیده گروه اندیشی بر گروه بالا می رود و افراد تمایلشان را برای مخالفت با پیشنهاد اصلی مورد تصمیم گیری از دست می دهند و غالبا همان نظر مدیر یاخبره در جمع به عنوان نظر همه افراد برداشت شده و با آن مخالفتی نمی شود، در نتیجه این تصمیم موردمحک قرار نگرفته و نقاط ضعفش شناسایی نمی شود. پس بدون آنکه موارد دیگر مورد بررسی قرار گیرند یا مشکلات این راهکار به چالش کشیده شوند، افراد تمایل پیدا می کنند که با آن ایده موافقت نمایند و برارزش آن بیافزایند. لذا سعی داریم روش هایی را بیابیم که در چنین شرایطی برای پیش گیری از زیان های گروه اندیشی به کمک ما آیند، در این راه استفاده از تکنیک های تعارض محور نظیر وکیل مدافع شیطان مورد بررسی قرار گرفته است، در این تکنیک خود دبیر جلسه یا شخصی دیگر به مقابله با ایده ها می پردازد.وظیفه او این است که با تمام تصمیمات اتخاذ شده مخالفت کند تا این تصمیمات از زوایای مختلف به چالش کشیده شده و نقاط ضعف احتمالی آنها بر ملا شوند. در بررسی انجام شده بر روی مقالات متعدد به این نتیجه رسیدیم که استفاده از تکنیک های تعارض محور در تصمیم گیری های گروهی می تواند به بهبودنتایج حاصل از تصمیمات اتخاذ شده بیانجامد.کلیدواژه ها
وکیل مدافع شیطان، تصمیم گیری، تفکر گروهی، گروه اندیشیمقالات مرتبط جدید
- بررسی عوامل موثر بر توسعه عملکرد شغلی در سازمان تامین اجتماعی مورد مطالعه استان مازندران
- مروری بر شایستگی های مدیران منابع انسانی در راستای تفکر پارادوکسی
- توصیف نقش سیستم های اطلاعاتی منابع انسانی در مدیریت منابع انسانی مبتنی بر شواهد
- از تکنواسترس تا نارضایتی: نقش میانجی تعارض کار-خانواده در سازمان انتقال خون ایران
- تغییر در ادراک کارکنان هنگام ادغام هوش مصنوعی با مدیریت منابع انسانی با نقش واسطه اعتماد به فناوری
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.