سال انتشار: 1395
کد COI مقاله: CONFODI01_182
زبان مقاله: فارسیمشاهده این مقاله: 1,290
فایل این مقاله در 16 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
محتوای کامل این مقاله با فرمت WORD هم قابل دریافت می باشد.
با استفاده از پرداخت اینترنتی بسیار سریع و ساده می توانید اصل این مقاله را که دارای 16 صفحه است به صورت فایل PDF و یا WORD در اختیار داشته باشید.
آدرس ایمیل خود را در کادر زیر وارد نمایید:
مشخصات نویسندگان مقاله تاثیر عوامل اجتماعی ، محیطی و فرهنگی بر کارایی کارکنان معاونت توسعه دانشگاه علوم پزشکی مازندران1395
چکیده مقاله:
بررسی و شناخت عوامل اجتماعی و محیطی در سازمان برای برنامه ریزی، سازماندهی وکنترل ضروری می باشد عوامل اجتماعی؛ مواردی هستندکه به نوعی بر بازدهی سازمان اثر می گذارند و شامل روابط انسانی، انگیزش در سازمان، آموزش ، روابط در سازمان، تصمیمگیری، نیازهای فردی، مقررات عوامل محیطی؛ عواملی هستند که از فرسودگی جلوگیری می کندوموجب افزایش کارایی کارکنان می شود و شامل نوبت کاری، فضای سالم و بدون خطر بودن، اضطراب محیط کاری، وجودعامل ترقی در کار، دارا بودن تکنولوژی روز برای خلاقیت و نوآوری است هدف کلی این پژوهش تاثیر عوامل اجتماعی و محیطی بر کارایی کارکنان در سال 1395بوده است. توصیفی زمینه یابی بوده و جامعه آماری کارکنان معاونت توسعه 320 نفر بوده است. نمونه آماری 175 نفراز طریق نمونه گیری تصادفی ساده و براساس جدول کرجسی مورگان انتخاب شده است. ابزار جمع آوری اطلاعات در این تحقیق پرسشنامه چند سوالی محقق ساخته بوده است که پایایی آن توسط استاتید محترم تایید و روایی آن بر اساس ضریب آلفای کرنباخ80/. بوده است. با توجه به خی دو (437.5= chi-square) در سطح اطمینان 95% با درجه ی آزادی (4=ƒd) از مقدار جدول بحرانی ( 9.49=chi-square ) بزرگتر است،یعنی داده ها فرض H0 را رد و فرضیه ی تحقیق را تایید می نمایند. بنابراین می توان گفت که عوامل محیطی ، بر کارایی کارکنان موثر است و دیدگاه کارکنان زن و مرد در خصوص تاثیر عوامل اجتماعی و محیطی بر کارایی مرد و زن تفاوت وجود داردو تاثیر عوامل اجتماعی و محیطی بر کارایی کارکنان بر حسب تحصیلات متفاوت نیست و در خصوص تاثیر عوامل اجتماعی و محیطی بر کارایی کارکنان تفاوت وجود ندارد. بنابراین با اطمینان 95% عوامل اجتماعی و محیطی بر کارایی کارکنان موثر می باشد. در اولویت بندی عوامل اجتماعی تاثیر بیشتری بر کارایی کارکنان دارد .
کلیدواژه ها:
کد مقاله/لینک ثابت به این مقاله
کد یکتای اختصاصی (COI) این مقاله در پایگاه سیویلیکا CONFODI01_182 میباشد و برای لینک دهی به این مقاله می توانید از لینک زیر استفاده نمایید. این لینک همیشه ثابت است و به عنوان سند ثبت مقاله در مرجع سیویلیکا مورد استفاده قرار میگیرد:https://civilica.com/doc/595610/
نحوه استناد به مقاله:
در صورتی که می خواهید در اثر پژوهشی خود به این مقاله ارجاع دهید، به سادگی می توانید از عبارت زیر در بخش منابع و مراجع استفاده نمایید:گوران اوریمی، ارسطو و عابدی، قاسم و باهو طرودی، تقی و پرکان، غلامرضا،1395،تاثیر عوامل اجتماعی ، محیطی و فرهنگی بر کارایی کارکنان معاونت توسعه دانشگاه علوم پزشکی مازندران1395،اولین کنفرانس ملی تحول و نوآوری سازمانی با رویکرد اقتصاد مقاومتی،مشهد،https://civilica.com/doc/595610
در داخل متن نیز هر جا که به عبارت و یا دستاوردی از این مقاله اشاره شود پس از ذکر مطلب، در داخل پارانتز، مشخصات زیر نوشته می شود.
برای بار اول: (1395، گوران اوریمی، ارسطو؛ قاسم عابدی و تقی باهو طرودی و غلامرضا پرکان)
برای بار دوم به بعد: (1395، گوران اوریمی؛ عابدی و باهو طرودی و پرکان)
برای آشنایی کامل با نحوه مرجع نویسی لطفا بخش راهنمای سیویلیکا (مرجع دهی) را ملاحظه نمایید.
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :- - هرولد کونتر و دیگران (1371)مدیریت ترجمه دکتر طوسی و ...
- -Derek Rollinson, Aysen Brood Field and David J Edwards, (1999)< ...
- _ John w. Newstrom and Keith Davis (2002) _ _ ...
- - Joseph W .Weiss (2001). _ Organizational Behavior and change ...
- _ Stephen p. Robbins (1991). _ Organizational Behavior concepts _ ...
- _ Wendy Bloisi _ Curtis W. Cook & Philip L. ...
مدیریت اطلاعات پژوهشی
اطلاعات استنادی این مقاله را به نرم افزارهای مدیریت اطلاعات علمی و استنادی ارسال نمایید و در تحقیقات خود از آن استفاده نمایید.
علم سنجی و رتبه بندی مقاله
مشخصات مرکز تولید کننده این مقاله به صورت زیر است:
در بخش علم سنجی پایگاه سیویلیکا می توانید رتبه بندی علمی مراکز دانشگاهی و پژوهشی کشور را بر اساس آمار مقالات نمایه شده مشاهده نمایید.
مقالات مرتبط جدید
- بهینه سازی همکاریهای تحقیقات دانشگاهی در مراکز تحقیق و توسعه
- الگوی مدیریت عملکرد در سازمانهای تحقیق و توسعه ایران و چالشهای نوین فراروی
- تبیین مهارتهای مورد نیاز برای مدیران تحقیق و توسعه
- جهانی شدن واحدهای تحقیق و توسعه و تجربه شرکت های موفق
- سیاست گذاری مدیریت در بستر پروژه (کاربست یافته های تحقیقات در عمل)
مقالات فوق اخیرا در حوزه مرتبط با این مقاله به سیویلیکا افزوده شده اند.
طرح های پژوهشی مرتبط جدید
- راهنمای مستندسازی سانحه سیل در حمل و نقل زمینی
- بررسی نحوه مدیریت کارکنان جدیدالاستخدام شرکت آب منطقه ای آذربایجان شرقی
- اظهارنظر کارشناسی درباره: «طرح اصلاح قانون تقسیمات کشور و وظایف فرمانداران و بخشداران»
- اظهارنظر کارشناسی درباره: «طرح تعطیلی روز پنجشنبه کلیه مراکز اداری و آموزشی و قضائی در کلیه استان ها و شهرستان ها همانند تهران»
- اظهارنظر کارشناسی درباره: «طرح تبدیل وضعیت شاغلان دستگاه های دولتی دارنده گواهینامه قبولی شرکت در آزمون ادواری از سال ۱۳۸۰ تا سال ۱۳۹۶»
طرح های پژوهشی فوق اخیرا در حوزه مرتبط با این مقاله به سیویلیکا افزوده شده اند.
به اشتراک گذاری این صفحه
اطلاعات بیشتر درباره COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.