بررسی تاثیر ابعاد مهارت های کوانتومی مدیران بر یادگیری سازمانی کارکنان با توجه به نقش تعدیلگری هوش عاطفی ایشان(مطالعه ی موردی شرکت گاز استان خراسان رضوی)
- سال انتشار: 1395
- محل انتشار: اولین کنفرانس ملی تحول و نوآوری سازمانی با رویکرد اقتصاد مقاومتی
- کد COI اختصاصی: CONFODI01_075
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 748
نویسندگان
چکیده
تحقیق حاضر با هدف بررسی ابعاد مهارت های کوانتومی مدیران بر یادگیری سازمانی کارکنان با توجه به نقش تعدیلگر هوش عاطفی ایشان انجام شد. جامعه آماری این تحقیق شامل کلیه مدیران شرکت گاز استان خراسان رضوی بود که تعداد 53 نفر از آنها به عنوان نمونه تحقیق انتخاب شدند. در این تحقیق از روش پیمایشی و ابزار پرسشنامه استفاده شده است. مهارت های کوانتومی مدیران در قالب هفت بعد (دیدن کوانتومی، تفکر کوانتومی، احساس کوانتومی، شناخت کوانتومی، عمل کوانتومی، اعتماد کوانتومی و وجود کوانتومی)، یادگیری سازمانی در قالب هفت بعد (چشم انداز مشترک، فرهنگ سازمانی، کارو یادگیری تیمی، اشتراک دانش، رهبری مشارکتی، توسعه شایستگی کارکنان و ساختار سازمانی) و هوش عاطفی در قالب پنج بعد (خودانگیزی، خودآگاهی، خودکنترلی، هوشیاری اجتماعی و مهارت های اجتماعی)، مورد بررسی قرار گرفت. داده های گردآوری شده در نرم افزار spss و با استفاده از تحلیل رگرسیون خطی ساده و رگرسیون سلسله مراتبی مورد تجزیه و تحلیل قرارگرفتند. نتایج حاصله از تحقیق نشان داد که مهارت های کوانتومی مدیران بر یادگیری سازمانی کارکنان تاثیرگذار است و هوش عاطفی مدیران این رابطه را تعدیل می کند؛ بدین ترتیب که افزایش سطح هوش عاطفی مدیران، سبب افزایش رابطه مهارت های کوانتومی بر یادگیری سازمانی می گردد. لذا جهت بهبود یادگیری سازمانی کارکنان شرکت گاز استان خراسان رضوی، توجه به مهارت های کوانتومی مدیران و هوش عاطفی آنها ضروری به نظر می رسد.کلیدواژه ها
مهارت های کوانتومی، یادگیری سازمانی، هوش عاطفی، مدیران شرکت گاز استان خراسان رضویمقالات مرتبط جدید
- بررسی عوامل موثر بر توسعه عملکرد شغلی در سازمان تامین اجتماعی مورد مطالعه استان مازندران
- مروری بر شایستگی های مدیران منابع انسانی در راستای تفکر پارادوکسی
- توصیف نقش سیستم های اطلاعاتی منابع انسانی در مدیریت منابع انسانی مبتنی بر شواهد
- از تکنواسترس تا نارضایتی: نقش میانجی تعارض کار-خانواده در سازمان انتقال خون ایران
- تغییر در ادراک کارکنان هنگام ادغام هوش مصنوعی با مدیریت منابع انسانی با نقش واسطه اعتماد به فناوری
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.