امنیت کالبدی فضاهای شهری متضمن حضورپذیری بانوان در شهر، (نمونه موردی: خیابان شهرداری واقع محله تجریش تهران)

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: همایش بین المللی زنان و زندگی شهری
  • کد COI اختصاصی: WULCONF01_154
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 692
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

الهام امینی

استادیار دانشگاه آزاد اسلامی واحد پردیس

نیلوفر صدقی

دانشجوی دکتری رشته شهرسازی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکز

چکیده

زنان به عنوان شهروندان یک جامعه مانند مردان حق استفاده از فضاهای شهری را دارند، اما به دلیل ظرافت و قدرت جسمی کمتری که نسبت به مردها دارند، آسیب پذیرتر هستند و بیشتر از سوی محیط مورد تهدید واقع می شوند بنابراین توجه به نیازهای آنان برای حضور در فضاهای شهری از اهمیت ویژه ای برخوردار است. زنان غالبا هنگامی که در محیط شهری قرار می گیرند، بیم این را دارند که در موقعیت دزدی یا آزار بدنی و روانی قرار گیرند و آن احساس آرامشی را که لازم است نداشته باشند، به این ترتیب به نظر می آید یکی از اساسی ترین نیاز این گروه از جامعه، امنیت است. زنان با حضور دیگران احساس امنیت بیشتری می کنند زیرا این تفکر وجود دارد که با حضور و مداخله ناظران، جرم و تخلف کمتری رخ می دهد. از سوی دیگر برنامه ریزی و طراحی فضاهای شهری بر سطح استفاده از فضاهای شهری تاثیر می گذارد، لذا ایجاد امنیت کالبدی می-تواند بر فرآیند کنترل، مدیریت اجتماعی و ایجاد امنیت اجتماعی تاثیر بگذارد. هدف از این پژوهش بررسی میزان امنیت کالبدی خیابان شهرداری به عنوان یک فضای شهری به منظور حضورپذیری بانوان می باشد. بدین منظور ضمن مطالعه گسترده مبانی نظری، اقدام به تعیین معیارهای موثر بر امنیت کالبدی فضاهای شهری گشته است، سپس طی پرسشنامه ای که توسط زنان ساکن، شاغل، عبورکننده و استفاده کننده از این خیابان تکمیل گردید و با استفاده از آزمون T تک متغیره در نرم افزار Spss، وضعیت این متغیرها تعیین گردید. نتایج نشان دهنده آن است که متغیر جداره شفاف با مقدار 33/302T و میانگین جامعه 4/28، دارای مناسب ترین وضعیت و متغیر مبلمان و تجهیزات با مقدار 18/172T- و میانگین جامعه 0/08، دارای نامناسب ترین وضعیت در بین متغیرهای نه گانه پژوهش می باشند.

کلیدواژه ها

امنیت، امنیت کالبدی، فضای شهری، زنان و فضاهای شهری، خیابان شهرداری محله تجریش

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.