بررسی تجربه حضور دختران نوجوان در مرکز محله، به عنوان یک فضای شهری (مطالعه موردی: مرکز محله رجایی شهر کرج)

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: همایش بین المللی زنان و زندگی شهری
  • کد COI اختصاصی: WULCONF01_089
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 578
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فایزه بهنامی فرد

کارشناس ارشد طراحی شهری، دانشگاه هنر تهران

میترا حبیبی

عضو هیات علمی گروه شهرسازی و معاون دانشجویی دانشگاه هنر تهران

چکیده

هدف از پژوهش کمی حاضر، مطالعه تجربه حضور دختران نوجوان (12 تا 19 ساله) در مرکز محله مسکونی شان- به عنوان یکی از در دسترس ترین فضاهای شهری برای آنان- و بررسی ابعاد و مولفه های محیطی موثر بر حضور آنان در این فضا است. بدین منظور، پس از انتخاب محله رجایی شهر کرج به عنوان محدوده مطالعاتی، و انتخاب تصادفی 125 نفر از دختران 12 تا 19 ساله ساکن در آن به عنوان نمونه، از پرسشنامه محقق ساخته با پایایی مطلوب (0/89= α) جهت جمع آوری داده ها استفاده شده، و داده ها با آمار توصیفی و استنباطی (همبستگی و رگرسیون چند متغیره) تحلیل شده-اند. یافته های توصیفی بیانگر وضعیت مناسب مرکز این محله از نظر وجود مراکز خرید، و نزدیکی اش به مدارس و محل سکونت نوجوانان بوده و نشان می دهد که 30% از آنان هرروز، 43% شان چند روز در هفته و 24% از آنان حداقل یک بار در هفته به این محدوده مراجعه می کنند. یافته های استنباطی نیز حاکی از وجود رابطه مستقیم بین پایگاه اجتماعی-اقتصادی دختران با میزان حضورشان در مرکز محله بوده و همچنین نشان می دهد که جذابیت و زیبایی، قابلیت سرگرم کنندگی، انطباق با اقلیم، همه شمولی، و صمیمیت و خودمانی بودن این محدوده به ترتیب بیشترین شدت همبستگی، و وضعیت ایمنی و آرام سازی ترافیکی محدوده، کمترین شدت همبستگی را با میزان حضور دختران نوجوان در آن دارند. رگرسیون چند متغیره نیز نشان می دهد که در مجموع ابعاد محیطی 48% از حضور دختران نوجوان در فضا را تبیین می-نمایند که ترتیب آن ها از نظر شدت تاثیر عبارتست از: بعد عملکردی، کالبدی و زیبایی شناسی، دسترسی و ارتباطات، زیست محیطی، و اجتماعی. در انتها نیز پیشنهاداتی جهت بهبود وضعیت مرکز محله رجایی شهر به منظور افزایش حضور دختران نوجوان در آن ارایه شده است.

کلیدواژه ها

دختران نوجوان، حضور در فضای شهری، زنان، نوجوانان، مرکز محله، محله رجایی شهر

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.