بررسی تاثیرات جهانی شدن در تحولات ساختار خانواده و تغییر سبک زندگی زنان شهری

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: همایش بین المللی زنان و زندگی شهری
  • کد COI اختصاصی: WULCONF01_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 3810
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهین بااوش

کارشناس ارشد مدیریت امور شهری

معصومه بااوش

دکترا جامعه شناسی- اقتصادی توسعه

فریبا حکیمی

کارشناس ارشد مدیریت دولتی( گرایش مدیریت مالی)

چکیده

به روایت تاریخ اجتماعی انسان، نهاد خانواده اولین اجتماعی است که برخی از جامعه شناسان مانند (مورگان و مارکس) پیدایش آن را هم زمان با ظهور مالکیت فردی می دانند. در جامعه ایران نیز از دیرباز نهاد خانواده اولین و مهمترین بستر اجتماعی شدن فرد و فراگیری آموزه ها،ارزش ها و هنجارهای اجتماعی بوده و هست. این ساختار بازمانده از سده های گذشته همواره دارای کارکردهای بسیاری بوده که منجر به قوام و داوم آن در ایران نیز گردیده است. موضوع زن وخانواده یکی از موضوعاتی است که تصویر ارایه شده از آن در نظام اسلامی، تصویری متعالی، الهام بخش و راه گشا برای بسیاری از مشکلات کشور در سطح جهانی است، به تعبیر مقام معظم رهبری مسیله زن و خانواده از مسایل درجه یک کشور است . بدون بهره مندی کشور از نهاد خانواده سالم، سرزنده و بانشاط امکان پیشرفت وجود ندارد. با این همه و به رغم اهمیت حیاتی خانواده در سلامت جسم وروان انسان ها در تمامی جوامع، خانواده جدید و مدرن در معرض تهدیدها و آسیب های بسیار است. همچنین باید توجه داشت که پدیده جهانی شدن از طریق رشد دادن فردیت و وارد کردن زنان به فعالیت تولیدی و اجتماعی خارج از منزل، تقویت استقلال اقتصادی افراد و به تبع آن کاهش بردباری آنان نسبت به یکدیگر، شناخت و تثبیت و افزایش حقوق زنان، قانونی کردن حق طلاق، شهرنشینی، خشونت خانوادگی، اشتغال زنان وپیامدهای آن، مهاجرت از روستا به شهر، تحرک اجتماعی و اقتصادی و محلی بیشتر و کاهش نفوذ مرد در خانواده و بسیاری از عوامل دیگر از این قبیل، بر ساختار نهاد خانواده و سبک زندگی زنان تاثیر گذاشته است. در واقع جامعه مدرن و صنعتی ضمن حل بسیاری از تضادهای جوامع ماقبل خود موجب بروز تضادها و تنش های جدیدی بخصوص در ساختار خانواده و سبک زندگی زنان شهری شده و در مجموع عملکرد آن به لحاظ تاثیر گذاری در حفظ ساختار خانواده منفی بوده است که همین جنبه منفی تاثیر خود را بر جامعه نیز گذاشته و در حال حاضر در ساختار خانواده ها ارزش ها و هنجارهای بیگانه و بی هویت به عنوان ارزش های برتر و جاودانه معتبر بر جامعه حاکم است. هدف این مقاله بازشناسی تغییرات هویتی اجتماعی و فرهنگی زنان شهری و سبک زندگی آنان و تحولات ساختار خانواده بدنبال پدیده جهانی شدن و همچنین ارایه راهکارهایی به مدیریت شهری جهت حل معضلات شهر و شهروندان در حیطه وظایف و مسیولیت های آن می باشد.روش مطالعه در مقاله حاضر روش اسنادی و کتابخانه ای بوده و تلاش شده است که ضمن توجه به مطالعات و نظریات پیشینیان، هویت اجتماعی، تغییرات ساختار خانواده وسبک زندگی زنان شهری در عرصه جهانی شدن، به مطالعه ارتباط سبک زندگی زنان شهری و تحولات ساختار خانواده به عنوان پدیده ای مدرن و مرتبط با فرآیند جهانی شدن پرداخته شده است. بر اساس یافته های مطالعه مذکور، می توان با اقداماتی از جمله بازتعریف ارزش ها و سبک زندگی ایرانی- اسلامی، تدوین الگوی خانواده سالم، تدوین نقشه راه تحکیم بنیان خانواده، ایجاد فضاهای شهری خانواده محور، تقویت حوزه خرده فرهنگها و ایین های کهن ایرانی و اقداماتی دیگر به مقابله با اثرات منفی این پدیده در جامعه پرداخت.

کلیدواژه ها

جهانی شدن، خانواده، زنان، سبک زندگی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.