بررسی تطبیقی آرامگاه حکیم عمر خیام نیشابوری و کمال الملک از دیدگاه معماری و زیبایی شناسی

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: اولین همایش بین المللی و دومین همایش ملی معماری و شهرسازی هویت گرا
  • کد COI اختصاصی: IDCONF02_090
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 2929
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مریم خزاعی

دانشجوی کارشناسی ارشد پژوهش هنر، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد طبس

احمد حیدری

عضو هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی، واحد بیرجند

چکیده

با توجه به اینکه بناهای آرامگاهی در ایران، یکی از شاخصترین جلوهگاههای هنر معماری به شمار میروند، ضرورت مطالعه و بررسی این بناها، از جنبههای مختلف هنری، معماری مشخص میگردد. در این پژوهش سعی میشود که ویژگیهای معماری و زیباییشناسی دو نمونه از آرامگاههای دوره اسلامی ایران که مربوط به شخصیتهای مطرح در این دوره هستند، مورد بررسی و مقایسه قرار بگیرد. نتایج حاصل از این مطالعه نشان میدهد که هر دو بنا دارای استخوان بندی فلزی با روکش بتن ظریف میباشند. همچنین ضمن برخورداری از تندیس، دارای فضای باز شهری بوده و در منظر شهری، مونومان میباشند. ریتم بصری در آرامگاه خیام، موجی تکاملی و در آرامگاه کمال الملک یکنواخت موجی میباشد. عناصر بصری در آرامگاه خیام، مثلث و خط مایل است که استحکام و ایستایی، اندیشه، تحرک و پویایی را نشان میرساند درحالی که در آرامگاه کمال الملک، دایره و خط منحنی است که نرمی و لطافت، روانی، تکرار، آرامش، القای بیانتهایی، را نشان میدهد. بنای آرامگاه خیام، به صورت خیمهشکل با پلان گرد و بنای آرامگاه کمال الملک به صورت مربع و پوشش قوسها مخروطی شکل با پلان مربع و مستطیل است. تزیینات در آرامگاه خیام، کاشی کاری خوشنویسی شده با خط شکسته و آرامگاه کمال الملک، کاشی کاری معرق میباشد.

کلیدواژه ها

آرامگاه خیام، آرامگاه کمال الملک، بناهای آرامگاهی، معماری و زیبایی شناسی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.