بررسی اهمیت اقتصادی ماهی قره برون و راهکارهای حفاظتی آن در آب های ایران

  • سال انتشار: 1387
  • محل انتشار: پانزدهمین کنگره دامپزشکی ایران
  • کد COI اختصاصی: THVC15_249
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 2695
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهدی خباز

شاهرخ شیرازی

حسین اریک آغاجی

مهرداد خباز

چکیده

در سال ها ی اخیر، پیشرفت خیره کننده ا ی جهت حفظ و احیاء منابع طبیعی جهان توسط مجامع بین المللی و سازمان های ذ یربط صورت گرفته و توجه به منابع زیستی به و یژه آبزیان بسیار چشمگیر و بارز است . در این راستا ماهیان خاویاری از جمله منابع زیستی ارزشمند ملی، منطقه ا ی و بین المللی هستند که از نظر اکولوژیک، بیولوژیک و اقتصادی برای کشورمان حائز اهمیت اند . در این میان ماهی قره برون از جایگاه ویژه ای برخوردار است و به طور میانگین 25 درصد گوشت و 24 درصد خاو یار حاصله از آب ها ی ایران متعلق به قره برون می باشد . حدود 4 تا 6 کیلوگرم تخم از هر یک از نمونه ها ی ایرانی این ماهی به دست می آ ید که ا ین تخم ها برا ی تهیه خاویار درجه یک بسیار ایده آل است و می تواند ارز آوری بسیاری برا ی کشور داشته باشد . متاسفانه افزا یش آلودگی ها ی ز یست محیطی و بهره برداری فراتر از ظرفیت از ذخا یر این ماهی، کاهش شدید در جمعیت آن را موجب شده که با تداوم ا ین روند نا خوشایند احتمال انقراض این گونه در زمان نه چندان دور وجود دارد . در این راستا اقدامات مختلفی به منظور حفاظت از ا ین گونه و البته سا یر گونه های ما یان خاویاری صورت پذ یرفته که از آن جمله می توان به ممنوعیت د ام نهادن جهت صید در طول سواحل ایران، کاهش میزان صید و انحصاری کردن صادرات خاو یار در دست دولت و مبارزه با تجارت غیر قانونی اشاره نمود. بعلاوه روش ها ی تکثیر مصنوعی در حال انجام است . با این وجود قره برون همچون سا یر گونه ها ی استرژن، در خطر انقراض نسل قرار دارد و بر اساس معیارهای IUCN این جانور به عنوان گونه آسیب پذیر خزر یاد شده است که نیاز به حفظ و مراقبت بیش از پیش دارد

کلیدواژه ها

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.