بررسی فرآیند واجی اظهار عدم رخداد همگونی محل تولید خیشومی در قرآن کریم درچارچوب نظریه بهینگی

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: چهارمین کنفرانس بین المللی پژوهشهای کاربردی در مطالعات زبان
  • کد COI اختصاصی: ELSCONF04_066
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 549
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مرضیه اسماعیلی دهکردی

دانشجوی زبانشناسی همگانی، دانشگاه آزاد اسلامی، اصفهان )خوراسگان(، اصفهان، ایران

بشیر جم

استادیارگروه زبان انگلیسی، دانشگاه شهرکرد، شهرکرد، ایران

چکیده

زبان قرآن کریم ویژگی های واجشناسی مخصوص به خود را دارد به طوری که بیشتر از 28 الگو و فرآیند متفاوت واجشناسی برای قاریان این کتاب مجید با روش توصیفی مناسب وجود دارد. تجوید متشکل از قوانین واجی برای چگونگی قرایت قرآن است. در این پژوهش توصیفی- تحلیلی فرایند عدم رخداد همگونی محل تولید خیشومی در قرآن کریم در چارچوب نظریه بهینگی با استفاده از مجموعه ایی از محدودیت های همگانی تحلیل شده است. با بررسی دقیق انواع داده ها در زبان قرآن کریم دریافتیم که هیچ گونه همگونی در بافت پیش از واکه، پیش از همخوان های غیردهانی و پیش از همخوان های ملازی رخ نمی دهد. زیرا نخستین واج واژه ای که در بازنمایی واجی پس از همخوان /n/ قرار دارد یک واکه است نه یک همخوان و آغازه واژه تهی است و در عوض، فرایند درج بست چاکنایی در آغازه تهی رخ خواهد داد. همچنین اگر پس از همخوان تیغه ای /n/ یکی از همخوان های چاکنایی // یا //، // وجود داشته باشد، همگونی محل تولید خیشومی روی نمی دهد. و نیز همخوان /n/ با جفت ملازی سایشی بی واک // و واک دار// همگون نمی شود. ولی با همخوان ملازی انسدادی /q/ همگون شده و به همخوان خیشومی ملازی [N] تبدیل می شود.

کلیدواژه ها

قرآن کریم، تجوید، نظریه بهینگی، فرایندهای واجی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.