تجلی نگاه موسیقایی معماران سنتی در باغهای ایرانی (نمونه موردی باغ شاهزاده ماهان کرمان)

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: نخستین همایش ملی جامعه، معماری و شهر
  • کد COI اختصاصی: CSAC01_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 644
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

طاهر وحیدی

استادیار دانشکده معماری و هنر دانشگاه گیلان

سیدمحمدرضا فاروقی

مربی دانشکده معماری و هنر دانشگاه گیلان

شقایق صدقی قادیکلایی

دانشجوی کارشناسی ارشد دانشکده معماری و هنر دانشگاه گیلان

چکیده

ایرانی و موسیقی ایرانی به عنوان تجلی بخشهایی از هنر روح آدمی، دارای جلوههای جمالی و جلالی مشابهی در عرصه بروز و نمود میباشند. در معماری ایرانی به واسطه ژرفای مفاهیم هنری، تشابهات معنایی و محتوایی با دیگر هنرها از جمله موسیقی نمود بیشتری دارد. هنر به عنوان عاملی مهم در شکلگیری فرهنگ یک ملت، برخاسته از روح آدمی و پیوند عمیق او با فرهنگ اوست و نمیتوان هنر یک ملت را جدای از فرهنگ یک ملت دانست. چشمانداز تاریخفرهنگ و تمدن کشور ما، حکایت از پیوند و ارتباط تنگاتنگ بین این دو هنر دارد. معماری ایرانی و موسیقی ایرانی، از حکمت ایرانی اسلامی نشات گرفتهاند و با تمام شیون زندگی ایرانیان در طول تاریخ عجین بودهاند، بنابراین جزیی از هویت و فرهنگ ایرانیان میباشند. هدف پژوهش حاضر مطالعه و بررسی الگوهای متشابه در موسیقی ایرانی و معماری ایرانی است. به عنوان مطالعه موردی نیز، باغ شاهزاده ماهان کرمان، به عنوان یکی از بهترین نمونههای معماری باغسازی ایرانی انتخاب شده است. در تحلیل و بررسی موارد متشابه، نه اصل مورد بررسی قرار گرفته است. این نه اصل عبارتند از: سلسلهمراتب، درونگرایی و محرمیت، صوت، ریتم و تکرار، تقارن، عرفان، پاساژ یا مدگری، هارمونی، تزیین. روش تحقیق در این مقاله از نوع توصیفی تحلیلی است و جمعآوری اطلاعات به شیوه کتابخانهای بوده است. اطلاعات به دست آمده حاکی از آن است که اصولی چون سلسلهمراتب، تقارن، ریتم و غیره که در روند شکلگیری و توسعه در موسیقی ایرانی شرکت دارند، در معماری ایرانی با بیان کالبدی در ساختاری فضایی و معنایی نمود پیدا میکنند. بدین ترتیب، کدهای معنایی و اصول نظام دهنده مشترک، در این دو عرصه هنری با بیانهای متفاوتی به منصه ظهور می- رسند.

کلیدواژه ها

معماری ایرانی، موسیقی ایرانی، باغ شاهزاده ماهان، سلسله مراتب، درونگرایی، تقارن

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.