سد بهشت آباد و تاثیرآن بر سرمایه های طبیعی جوامع محلی مبدا

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: چهارمین کنفرانس بین المللی برنامه ریزی و مدیریت محیط زیست
  • کد COI اختصاصی: ESPME04_356
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 739
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

لادن نادری

دانشجوی کارشناسی ارشدتوسعه روستایی، دانشگاه زنجان

اسماعیل کرمی دهکردی

دانشیارگروه ترویج، ارتباطات وتوسعه روستایی، دانشگاه زنجان

چکیده

احداث سد ها و انتقال آب بین حوزه ای یکی از راهکارهای مهم مدیریت کمبود آب در دهه های اخیر مطرح شده است، ولی این طرح ها به نوبه خود می تواند اثرات مثبت و منفی متعددی بر جوامع محلی حوزه مبداء داشته باشد. هدف این مقاله بررسی دیدگاه جوامع محلی در مورد اثرات بالقوه زیست محیطی احداث سد و برسرمایه های طبیعی این جوامع و آسیب پذیری وابستگی خانوار ها به این سرمایه ها است. پژوهش در حوزه آبخیز بهشت آباد واقع در استان چهارمحال و بختیاری انجام شد و در این مطالعه پیمایشی، با استفاده از روش نمونه گیری چند مرحله ای 200 خانوار از 3514 خانوار منطقه انتخاب شدند و داده ها با استفاده از پرسشنامه و تکنیک مصاحبه ساختاریافته گردآوری شدند. از دید جوامع محلی احداث سد موجب تخریب منابع طبیعی، کاهش سرمایه های طبیعی محلی و افزایش آسیب پذیری معیشت آن ها می گردد. این دیدگاه ها به طور معنی داری تحت تاثیر میزان وابستگی معیشت خانوار ها به منابع طبیعی، داشتن شغل اصلی کشاورزی، میزان اراضی خانوار، تعداد دام و میزان سرمایه های طبیعی موجود در منطقه بود. این نشان می دهد که از دید جوامع محلی، در صورت احداث سد، منابع طبیعی تخریب شده و خانوار های کشاورز و وابسته به منابع طبیعی با آسیب پذیری بیشتری مواجه می گردند. طبق نتایج به دست آمده در صورت احداث سد لازم است مردم محلی در تصمیم گیری ها و سیاستگذاری ها وارد شوند و منافع آن ها مورد توجه قرار گیرد.

کلیدواژه ها

احداث سد، منابع طبیعی، جامعه محلی، سد بهشت آباد

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.