رسیدن از کثرت به وحدت در گنبد بناها (نمونه موردی گنبد مسجد شیخ لطف الله)

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: اولین کنفرانس سالانه بین المللی عمران، معماری و شهرسازی
  • کد COI اختصاصی: ICAUC01_367
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 3484
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ژیر مصطفی

دانشجوی کارشناسی ارشد دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز

شهلا محمدی

دانشجوی کارشناسی ارشد دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز

کلثوم عزیزی

دانشجوی کارشناسی ارشد دانشگاه آزاد اسلامی واحد مهاباد

چکیده

وحدت و تنوع با هم رابطه نزدیکی دارند و از آن به عنوان وحدت در کثرت یاد می کنند اجزای متنوع و کوچک در یک کل قرار می گیرند و به صورت یک واحد درمی آیند . هنر اسلامی نتیجه تجلی وحدت در کثرت و دستیابی به اندیشه ی توحیدی است و همیشه به کمک وحدت بصریتوحید و یگانگی را به نمایش گذاشته است تا با تمام توان آدمی را به سوی ذکر توحید سوق دهد. از عناصر موثر در شکل گیری معماری بناها و مساجد در دوران مختلف که تحت تاثیر مفهوم توحید قرار گرفته گنبد است. هدف از این قاله بررسی عوامل رسیدن از کثرت به وحدت در گنبد بناها با نمونه موردی گنبد مسجد شیخ لطف ا.... است. در رابطه با چگونگی نقش معماری گنبد در سیر از کثرت به وحدت ، با بررسی جنبه های گوناگون گنبد مسجد شیخ لطف ال.... شاخص هایی در نظر گرفته شد که عبارت بودند از درونگرایی، دایره، تقارن نقطه ای، محور عمودی، شکل هندسی کره، و رنگ سرد و بدون تلالو گنید، هر کدام از یک شاخص ها به گونه ای نقش مرکزیت و وحدت را در گنبد به خوبی ایفا می نمایند. در مقاله حاضر با استفاده از روش تحقیق توصیفی-تحلیلی و با بهره گیری از ابزار کتابخانه ای به تجزیه و تحلیل موضوع پرداخته شده است. با استناد به اهمیت توحید در اسلام، دریافت و فهم کیفیت و چگونگی تاثیر این مهم در معماری اسلامی می توان دریافت کرد که از آنجایی که معماری اسلامی برگرفته از زبان قرآن است،به گونه ای غنای تمدن در آثار معماری اسلامی با روح معنویت خود را نشان می دهد. اندیشه زیبایی شناسی دین اسلام در معماری با اعتقاد به توحید و ایمان به نعالیم مربوطه تجلی مییابد و این دین اسلام و توحید است که تمامی آثار معماری را با تفاوت های ظاهری و باطنی در مجموعه ای در کنار هم جمع می کند و به آنها وحدت و هماهنگی خاصی می بخشد و موجب آن می شود که همه این آثار را بتوان به صورت یکپارچه و هماهنگ یافت.

کلیدواژه ها

وحدت بصری، وحدت در کثرت، گنبد، گنبد مسجد شیخ لطف ال....

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.