توانمند سازی وساماندهی بافت فرسوده شهری در جهت کاهش بلایای طبیعی(زلزله) نمونه موردی : شهر پیرانشهر

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: اولین کنفرانس سالانه بین المللی عمران، معماری و شهرسازی
  • کد COI اختصاصی: ICAUC01_343
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 600
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

بشیر بیگ بابایی

عضو هیات علمی دانشگاه آزاد ملکان

ادریس پوربهرام گلینان

دانشجوی کارشناسی ارشد جغرافیا برنامه ریزی شهری

رحمان نوروزی

دانشجوی کارشناسی ارشد جغرافیا برنامه ریزی شهری

خضر ابوبکری

دانشجوی کارشناسی ارشد جغرافیا برنامه ریزی شهری

چکیده

مخاطرات طبیعی یکی از مهم ترین عوامل انهدامی سکونتگاههای انسانی است است. یکی از موضوعات مهمی که بیشتر شهرهای بزرگ جهان با آن روبه رو هستند، موضوع حوادث طبیعی است. با توجه به ماهیت غیر مترقبه بودن این حوادث بر لزوم اتخاذ سریع و صحیح تصمیم ها و اجرای عملیات، مبانی نظری و بنیادی تاراج دانشی را تحت عنوان مدیریت بت به وجودآمده است. شهر پیرانشهر به دلیل موقعیت جغرافیایی خود و قرار گرفتن در بین رشته کوه های زاگرس و وجود رودخانه ها از یک طرف و قرار گرفتن بر روی گسل از طرف دیگر دارای آسیب پذیری فراوان در برابر بلایای طبیعی می باشد. مورد دیگری که سبب تشدید آسیب پذیری بافت های فرسوده این شهر می باشد، وجود بافت های خودرو و قدیمی در دل شهر می باشد که عموما از خانه های یک طبقه بعد طبق با زیر بنای کم که به صورت متراکم در کنار یکدیگر ساخته شده اند تشکیل یافته است. این خانه ها مطابق استانداردهای فنی نبود و ایستایی لازم در برابر زلزله را ندارد. مشکل دیگر این بافت ها دسترسی نامناسب در محدوده آن ها می باشد که امدادرسانی به ساکنان آن ها پس از وقوع بلایای طبیعی را مشکل می سازد و می تواند با جهانی شدن شرایط فاجعه انسانی را دامن بزند. این مقاله سعی دارد به سوالات زیر پاسخ دهد: 1- چه اقداماتی می تواند در سامان دهی و توانمند سازی بافت فرسوده پیرانشهر در برابر بلایای طبیعی راهگشا باشد 2-با توجه به ویژگی های کالبدی و فضای کارکردی شهر پیرانشهر چگونه می توان به توانمند سازی مدیریت بحران زلزله در آن کمک کرد در این مقاله با رویکرد توصیفی تحلیلی و با بررسی میدانی فرایند توانمند سازی و سامان دهی بافت فرسوده در جهت کاهش بلایای طبیعی (زلزله) را در شهر پیرانشهر مورد مطالعه قرار داد. از یافته های این تحقیق می توان به کاهش اثرات و صدمات ناشی از حوادث طبیعی به طور اخص جوکار بود مدیریت صحیح اشاره نمود که به همچنین در بررسی و تجزیه و تحلیل داده ها نیز از ابزار GIS استفاده شده است .

کلیدواژه ها

بافت فرسوده، مدیریت بحران شهری، مخاطرات طبیعی، برنامه ریزی شهری، شهر یرانشهر

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.