بررسی نمادهای اسطوره ای و نگرش عارفانه در معماری مسجد
- سال انتشار: 1394
- محل انتشار: اولین کنفرانس سالانه بین المللی عمران، معماری و شهرسازی
- کد COI اختصاصی: ICAUC01_238
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 662
نویسندگان
دکترای ادبیات حماسی، دانشگاه شیراز
چکیده
اسطوره، هنر و عرفان رابطه ی بسیار نزدیکی با هم دارند و حاصل ادراک شهودی اند ، در این پژوهش به شیوه تحلیلی-توصیفی ابتدا به رابطه انها درنگ شده و در بخش دیگر، معنای زمری و مقدس بنای مسجد از لحاظ اندیشه ی اسطوره ای و نگرش عرفانی بررسی شده است. معمولا در معماری بنا، اطوره ها و آرکی تایپ های ازلی نقش اساسی دارند ، یکی از جهانشول ترین اسطوره ها، اسطوره ی بهشت است با توجه به این که مطابق با بینش اسطوره ای هر ابداع هنری، تقلیدی از الگوی مثالی آن در زمان خاستگاهی و اسطوره ای است، ضمن اشاره به معنای نمادین مکان مقدس مسجد به شکل هندسی در طراحی ساختمان مسجد و نقش ها، تصویرها، رنگ آمیزی و ترکیب نور (سایه و روشن) و سایر نمادها و موضوع هایی که مسجد را در حالت تکرار اسطوره ای و ازلی بهشت قرار می دهد، اشاره شده است که نه تنها متناسب با معنای آرکی تایپی در اسطوره ها ایجاد شده اند ، بلکه تبلور رمزهای مقدس و نمایش اندیشه های عارفانه اند. فلسفه ی معماری مسجد بر اساس نمادهای اسطوره و ادراک و شهودهای عرفانی است ، مسجد نه تنها نماد مکان مقدس، متناسب با اسطوره است بلکه با نگرش عارفانه و شهودی نیز تناسب دارد که در مجموع انسان را در حالت بهشت ازلی و نزدیکی با خدا قرار می دهند.کلیدواژه ها
اسطوره،نماد، شهود، هنر، مکان مقدس، بهشتمقالات مرتبط جدید
- اعتماد و تعاملات اجتماعی در فضای باز شهری
- مروری بر مفاهیم متناظر هوش در معماری و محیط کالبدی
- نقش تغییر کاربری خانه های تاریخی در افزایش اجتماع پذیری آن ها
- بررسی پتانسیل های گردشگری و جذب گردشگر در ابنیه های اسلامی ایران(مطالعه موردی: مقبره شیخ محمود شبستری)
- بررسی و شناسایی مولفه های پیاده راه در افزایش سرزندگی در شهرها
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.