ارزیابی آسیب پذیری بافت فرسوده شهرها در برابر زلزله با استفاده از سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS)

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: اولین کنفرانس سالانه بین المللی عمران، معماری و شهرسازی
  • کد COI اختصاصی: ICAUC01_035
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 512
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ملیحه میرزابکی

دانشجوی دکتری جغرافیا و برنامه ریزی شهری دانشگاه فردوسی مشهد

چکیده

بافت های فرسوده شهری و سکونتگاههای حاشیه ای و غیر استاندارد در کشورهای در حال توسعه بنا به دلایلی از قبیل عدم رعایت معیارهای مطلوب و مهندسی در ساخت بنا، شبکه ارتباطی ناکارآمد و عدم وجود تاسیسات و تجهیزات شهری، پیش از سایر بافت های شهری در معرض خطر زلزله قرار دارد. از این رو ضرورت کاهش آسیب پذیری شهر در برابر سوانح و حوادث یکی از اهداف اصلی برنامه ریزی کالبدی و برنامه ریزی شهری محسوب می گردد. نشیه دیگر، بافت های فرسوده شهری به دلیل نوع و میزان فرسودگی و امکان تخریب پذیری بالا، در مراتب برنامه ریزی و مداخلات مدیریت بحران شهری، مورد توجه ویژه قرار دارند که ضرورت پرداخت به این مهم، مرکز پژوهش حاضر را نیز تشکیل می دهد. در این تحقیق سعی شده است آسیب پذیری ناشی از وقوع بحران های طبیعی نظیر زلزله در بافت های فرسوده مورد بررسی قرار گیرد. و در این میان بافت فرسوده محله آبکوه شهر مشهد مقدس با تاکید بر زلزله جهت ارزیابی آسیب پذیری مورد توجه قرار گرفته است. در این پژوهش با توجه به ماهیت موضوع به روش توصیفی - تحلیلی و اطلاعات مورد نیاز نیز از طریق تکمیل پرسش نامه و مطالعات میدانی تهیه گردید. در این پژوهش ابتدا به شرایط ویژه بافت محله آبکوه چه زمینه آسیب پذیری آن را در برابر سوانح طبیعی فراهم کرده، بی توجه گردیده است به شاخص های موثر در آسیب پذیری بافت تعریف و پس از وزن دهی و اولویت بندی آن ها با استفاده از روش تحلیل سلسله مراتبی AHP ، نقشه آسیب پذیری محله با استفاده از سیستم اطلاعات جغرافیایی GIS ارایه می گردد. نتایج تحقیق نشان گر آسیب پذیری بالای بافت فرسوده محله آبکوه که حدود 65% از مساحت آن را در بر گرفته است می باشد.

کلیدواژه ها

بافت فرسوده، آسیب پدیری ، روش تحلیل سلسله مراتبی، محله آبکو

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.