ارایه مدلی پیشنهادی در جهت دستیابی به رضایتمندی سکونتی با رویکرد مطلوبیت کالبدی محیطی در شهرها

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: اولین کنفرانس سالانه بین المللی عمران، معماری و شهرسازی
  • کد COI اختصاصی: ICAUC01_028
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 577
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

احسان زارعی

دانشجوی دکتری معماری، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد خوراسگان اصفهان

سپیده نیک نژادی

کارشناس ارشد معماری، دانشگاه پیام نور بوشهر ، واحد عسلویه

زهرا خواجه فرد

کارشناس ارشد معماری، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد سپیدان

مریم مینوتی

کارشناس ارشد معماری، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد کیش

چکیده

افول وجوه کیفی محیط های سکونت به عنوان محصول رشد و توسعه شتابان شهرها، سبب بروز نارضایتی شهروندان گشت که عوارضی همچون افسردگی روحی و روانی تا اشکال مختلف آن صبح ها و تهدیدهای شهری را منجر می گردد. در چنین شرایطی بسیاری از اندیشمندان و نظریه پردازان حوزه معماری و شهرسازی رویکرد ارتقای کیفیت محیط سکونت را به عنوان رهیافتی در دستیابی به هدف حیات مطلوب شهری عنوان کرده اند. اهداف اصلی این رویکرد در دو محور بهبود شرایط کالبدی محیط سکونت و تصورات ذهنی شهروندان از وضعیت کیفی محیط زندگی بیشترین می شود. این امر با هدف گذاری در ایجاد شرایط مطلوب کالبدی/محیطی و برداشت مثبت نسبت به جوانب عینی و قابل مشاهده مفید تحقق می یابد. برای این منظور لازم است متغیرها و مولفه های تاثیرگذار بر کیفیت محیط سکونت شناسایی شده وسط رضایتمندی ساکنین از هر یک از این مولفه ها سنجیده شود تا در صورت وجود تفاوت آشکار در وضعیت سنجش شده تا وضع مطلوب، نسبت به تدوین راهکارهای مناسب جهت ارتقا و بهبود مولفه های کیفیت اقدام گردد. در مقاله حاضر پوشش داده تا با بررسی نظریات و تجارب مختلف در زمینه سنجش کیفیت، که با استفاده از رویکردی تحلیلی مدلی ارایه گردد تا با استفاده از آن بتوان در شرایط محیطی و اجتماعی متفاوت نسبت ارزیابی کیفیت محیط سکونت، نسبت به اهداف مشخص شده اقدام گردد. مطمینا توجه به میزان رضایتمندی سکونت و افراد مختلف در محیط های گوناگون با در نظر گرفتن عوامل مختلف کالبدی می تواند عاملی در بهبود حیات شهری و افزایش حس تعلق ساکنین به محدوده خود بود و زمین از بین رفتن بسیاری از معضلات اجتماعی که امروز دامن گیر محیط های مسکونی است را ایجاد نماید.

کلیدواژه ها

محیط سکونت، ادراک محیط، رضایتمندی سکونتی ، مطلوبیت کالبدی - محیطی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.