مشتقات سلولزی: فراورده هایی با ارزش افزوده بالا تولیدی از پسماندهای کشاورزی برای حفاظت از محیط زیست

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: سومین همایش یافته های نوین در محیط زیست و اکوسیستم های کشاورزی
  • کد COI اختصاصی: AGROCONGRESS03_566
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1580
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

اشکان کشاورزروبهقانی

دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی فناوری سلولز و کاغذ، دانشکده مهندسی فناوری های نوین، دانشگاه شهید بهشتی

حسین جلالی ترشیزی

استادیار، گروه مهندسی فناوری سلولز و کاغذ، دانشکده مهندسی فناوری های نوین، دانشگاه شهید بهشتی

حسن مهدیخانی

دانش آموخته کارشناسی ارشد مهندسی فناوری سلولز و کاغذ، دانشکده مهندسی فناوری های نوین، دانشگاه شهید بهشتی

چکیده

افزایش نیاز به محصولات کشاورزی منجر به بالارفتن میزان تولید پسماندهای حاصل از این فعالیت های اجتناب ناپذیر و حیاتی شده است. پسماندهای لیفی مزبور عمدتا متشکل از سلولز به عنوان ترکیب ساختاری اصلی بوده که می تواند در تولید فراورده های سلولزی بکار رود. عمده کاربردهای عملی یا پیشنهادی برای پسماندهای بومی کشاورزی نظیر باگاس، کاه و کلش غلات (گندم، جو، برنج، ذرت و ...)، شاخه، سرشاخه و تنه درخت نخل، دانه های روغنی (کلزا، آفتابگردان و پنبه) و ضایعات حاصل از هرس سالانه درختان باغی و شهری؛ تولید خمیرکاغذ و فراورده های مرکب صفحه ای بوده که عمده ترین چالش آنها ارزش افزوده پایین فراورده های تولیدی مزبور می باشد. مشتقات سلولزی نظیر کربوکسی متیل سلولز، اتیل سلولز، استات سلولز و نیتروسلولز فراورده های با ارزش افزوده به مراتب بالاتری نسبت به فراورده های متداول تولیدی یا پیشنهادی از پسماندهای کشاورزی بوده که کاربردهای وسیع و روبه ازدیادی را در تمامی گستره های صنایع نظیر دارویی، بهداشتی، غذایی، نظامی، نساجی، شیمیایی و ..... یافته است. بنابراین پیشنهاد بکارگیری پسماندهای کشاورزی در تولید مشتقات سلولزی نویدبخش کاهش چالش های زیست محیطی این پسماندها در عین تولید فراورده هایی زیستی و کاهش فشار بر جنگل و محیط زیست و نیز اتکا به نفت، توام با افزایش سودآوری اقتصادی فعالیت های کشاورزی از طریق ایجاد فراورده-های جانبی جدید این فعالیت ها خواهدبود.

کلیدواژه ها

ارزش افزوده، پسماندهای کشاورزی، چالش های زیست محیطی، مشتقات سلولزی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.