بررسی پراکنش سرب در محدوده کوه بی بی شهربانو (جنوب شرق تهران) با تکیه بر مسائل زیست محیطی و زمین شناسی پزشکی

  • سال انتشار: 1387
  • محل انتشار: چهارمین همایش زمین شناسی و محیط زیست
  • کد COI اختصاصی: CAGE04_160
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1679
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سارا شهدادی

دانشجوی کارشناسی ارشد زمین شناسی گرایش رسوب شناسی و سنگ شناسی رسوبی

فرج اله فیاضی

عضو هیئت علمی دانشگاه تربیت معلم تهران

عبدالمجید یعقوب پور

عضو هیئت علمی دانشگاه تربیت معلم تهران

فرح رحمانی

بخش زمین شناسی پزشکی سازمان زمین شناسی و اکتشافات معدنی

چکیده

با توجه به اهمیت سمیت سرب ذر طبیعت به منظور بررسی پراکندگی سرب در محدوده کوه بی بی شهربانو (جنوب شرق تهران) تعداد 22 نمونه رسوب آبراهه ای برداشت شد. نمونه ها جهت انجام آنالیز ICP به آزمایشگاه ارسال شدند. بر اساس اندیس تجمع زمین (geoaccumulation index) رسوبات منطقه از نظر آلودگی سرب در رده خیلی شدید تا شدیدا آلوده قرار می گیرند. محاسبه فاکتور غنی شدگی (Enrichment factor) نیز نشان می دهد که منشاء عمده سرب ناشی از فعالیت های بشری است گرچه وجود یک معدن متروکه در حاشیه غربی کوه نشان از استعداد منطقه در تجمع طبیعی سرب است اما خود فعالیت معدنکاری نیز به عنوان یمی از منابع آلاینده در نظر گرفته می شود. به نظر میرسد منابع آلاینده مهمتری نیز در منطقه وجود داشته باشد از جمله حضور کارخانه سیمان در مجاورت منطقه، وجود کارخانه ذوب فلزات در حاشیه جنوبی منطقه و از همه مهمتر نزدیکی به مناطق شهری و تاثیر دود اگزوز اتومبیل های در حال تردد از اتوبان خاوران در حاشیه شمالی کوه بی بی شهربانو. بنابراین با توجه به مطالب فوق میتوان نتیجه گرفت که این منطقه از نظر آلودگی سرب در شرایط مطلوبی بسر نمیبرد. متاسفانه به دلیل نبود سیستم ثبت آمار، ارائه آمار بیماریها امکان پذیر نیست اما این به معنی نبود بیماری نمیباشد زیرا بنا به گفته مسئول بیماری های منطقه، پزشکان به علائم ناشی از مسمومیت با فلزات سنگین بی توجه اند و همین باعث عدم تشخیص درست می شود. بنابراین ارائه نشانه های مسمومیت با فلزات سنگین می تواند به تشخیص درست بیماری و بهره مندی از سیستم جامع آماری کمک کند.

کلیدواژه ها

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.