حساسیت Sitophilus oryzae در برابر اسانس های گیاهان زنیان Carum copticum L. و بادرشبو Dracocephalum moldavica L.

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: سومین همایش یافته های نوین در محیط زیست و اکوسیستم های کشاورزی
  • کد COI اختصاصی: AGROCONGRESS03_120
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 557
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

لیلا محمودی

دانشجوی دکتری حشره شناسی، گروه گیاه پزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران

فریبا مهرخو

استادیار دانشگاه، گروه گیاه پزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران

سمانه اکبری

دانشجوی دکتری حشره شناسی، گروه گیاه پزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران

مهدیه موسوی

دانشجوی دکتری حشره شناسی، گروه گیاه پزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران

چکیده

امروزه تحقیقات وسیعی روی ترکیبات ترکیبات گیاهی به منظور دستیابی جایگزین های کم خطر و موثرتر از حشره کش های شیمیایی برای کنترل آفات، انجام شده است. در این تحقیق، به منظور بررسی میزان تاثیر اسانس های گیاهی در کنترل شپشه برنج Sitophilus oryzae، اثر اسانس گیاهان Carum copticum L. و Dracocephalum moldavica L. روی حشرات کامل آفت مذکور مورد بررسی قرار گرفت. اسانس گیاهان مذکور با استفاده از دستگاه کلونجر به روش تقطیر با آب استخراج شد. آزمایشات زیست سنجی این تحقیق در قالب طرح کاملا تصادفی با 6 تیمار (5 غلظت مختلف از اسانس به همراه شاهد)، در دمای 2±27 درجه ی سلسیوس، رطوبت نسبی 5±65 درصد با دوره نوری 10 ساعت روشنایی و 14 ساعت تاریکی انجام گرفت. هر تیمار در 3 تکرار و هر تکرار شامل 20 حشره ی بالغ بود. مقادیر LC50 برای اسانس گیاهان بادرشبو و زنیان به ترتیب 79/16 و 75/14 میکرو لیتر بر لیتر هوا بود که درصد تلفات به دست آمده حاکی از حساسیت بالای شپشه برنج نسبت به کاربرد اسانس گیاه زنیان در مقایسه با اسانس دیگر می باشد. به نظر می رسد اسانس های گیاهی می توانند به عنوان حشره کش کم خطر و یا به عنوان مدلی برای سنتز حشره کش های شیمیایی مورد استفاده قرار گیرند

کلیدواژه ها

اسانس گیاهی، بادرشبو، زنیان، سمیت تدخینی، شپشه برنج

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.