تبیین نقوش و تزیینات در معماری خانه های تاریخی گرگان

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: کنفرانس بین المللی عمران، معماری، مدیریت شهری و محیط زیست در هزاره سوم
  • کد COI اختصاصی: SDUMEW01_191
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 779
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

جاوید ایمانیان

دانشجوی دکتری مرمت دانشگاه هنر اصفهان، مدرس دانشگاه آزاد گرگان

الهام ناهیدی

دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی معماری، گروه معماری، واحد گرگان، دانشگاه آزاد اسلامی، گرگان ، ایران

کمیل علی آبادی

دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی معماری، گروه معماری، واحد گرگان، دانشگاه آزاد اسلامی، گرگان ، ایران

چکیده

بین گونه های متعدد معماری با یکدیگر در تاریخ معماری ایران، که بخش عمده آن را میتوان معماری سنتی دانست، خانه به دلیل نخستین گونه معماری و ارتباط مستقیم با آرامش و امنیت انسان وتاثیرپذیری از اقلیم منطقه، یکی از گونه های معماری محسوب می شود. در طراحی خانه های سنتی ایران از الگوهایی استفاده شده است که این الگوها متاثر از عوامل متعددی از جمله اقلیم، فرهنگ و ...میباشد. یکی از عوامل مذکور، فرهنگ فردی و جمعی مردمانی است که دراین خانه ها و جامعه میزیسته اند. استفاده از تزیینات متناسب با فرهنگ و هویت ایرانی در خانه های سنتی ایران، این خانه ها را از خانه های معاصر که کارکرد آن تنها به ایجاد سرپناه محدود میشود، متمایز میسازد. عناصر تزیینی یکی ازعوامل هویت بخش به معماری ایران بوده است. در این خانه ها از تزیینات گوناگونی از قبیل: نقاشی، گچ بری، تزیینات چوبی،گره چینی ، ارسی ،آیینه کاری، حجاری، مقرنس کاری، قطاربندی، شیشه های رنگی، کاشیکاری، آجرکاری، خطاطی، فلزکاری و ... استفاده شده است . با توجه به آنچه گفته شد دراین تحقیق قصد داریم تزیینات را در خانه های سنتی شهر گرگان مورد بررسی و ارزیابی قرار دهیم و نشان دهیم که این تزیینات در این خانه ها چگونه ظاهر شده اند. بدین منظور از روش برای مطالعات ازروش اسنادی کتابخانه ای و برای جمع آوری مطالب از روش میدانی استفاده شده است و با روش تحلیلی این نتیجه بدست آمد که تزیینات در خانه های سنتی گرگان نقش داشته که از آن جمله میتوان به تزیینات با استفاده از نور و رنگ، روزنها، طاقچه، ستون، ارسی، آجر چینی، بام سفالی، پنجره های ثابت با گره چینی، درخت مرکبات و شیرسر اشاره کرد.

کلیدواژه ها

تزیینات، گرگان،ارسی، روزن،طاقچه، شیرسر، ستون

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.