تحلیل وضعیت موجود فضای سبز شهری مناسب و مکان یابی نقاط مستعد برای ایجاد فضای سبز در شهر ها با استفاده از تکنیک AHP به کمک نرم افزار GIS مطالعه مورد ی ( کلانشهر رشت)

سال انتشار: 1395
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 343

فایل این مقاله در 16 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

SDUMEW01_070

تاریخ نمایه سازی: 8 اردیبهشت 1396

چکیده مقاله:

شهرنشینی پدیده ای در حال پیشرفت سریع بوده، تحلیل مکان مناسب و نحوه توزیع جغرافیایی فضای سبز شهری در توسعه و آینده شهر بسیار مهم است .انتخاب مکان مناسب برای پارک ها و فضاهای سبز شهری - که از موثرین عناصر شهری بر تداوم کیفیت زندگی مردم هستند،یک فرایند پیچیده است که نه تنها نیازمندتوانایی های تکنیکی فراوانی است، بلکه نیازهای فضایی کالبدی، را نیز می طلبد در واقع فضای سبز، یکی از شاخص های توسعه یافتگی جوامع می باشد که دارای ابعاد زیست محیطی، اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی وکالبدی است و برای این که بتواند نقش ها و عملکرد های خود را به خوبی ایفا کند،ناگزیر به استفاده از ابزارهایمتعدد تصمیم گیری، از قبیل سیستم اطلاعات جغرافیایی و روش های آنالیز تصمیم گیری چندمعیاره همچون استفاده از فرآیند تحلیل سلسله مراتبیAHP می باشد . اولین و مهمترین گام تعیین مکان های مناسب برای آن است، که پیش زمینه آن تجزیه و تحلیل تناسب فضای سبز توسط روش سلسله مراتبی AHP می باشد . سپس داده های اولویت بندی شده را برای ترسیم وارد محیط Gis Arc نموده و .با کمک نقشه مکان های مناسب برای ایجاد فضاهای سبز و همچنین بر اساس آن تحلیل تناسب پارک های موجود را انجام داد. در این پژوهش برای تحلیل تناسب فضای سبز شهری کلانشهر رشت معیارهایی معیارهای فیزیکی؛ که خود به دو دسته معیارهای مکانی و وضعیتی (فاصله از مناطق مسکونی، فاصله از خیابان های اصلی، فاصله از مراکز فرهنگی و آموزشی و قیمت زمین ) و معیارهای جمعیتی (تراکم جمعیت) همچنین معیارهای اکولوژیکی (راههای دسترسی - رودخانه های شهری و...) انتخاب شدند. .دراین تحقیق سعی شده است با استفاده از معیارهای ذکر شده و روش وزن دهی تحلیل سلسله مراتبی AHP مکان های مناسب جهت استقرار فضای سبز برای کلانشهر رشت پیشنهاد و دراین میان مشاهده گردید که فضای سبز شهری موجود جوابگوی نیازهای جمعیتی در آینده نبوده، فضاهای سبز فعلی از الگو های مطلوب کارکردی سلسله مراتبی پیروی نمی کند ومناسبترین مکان های احداث فضای سبز، به ترتیب اولویت در مناطق اراضی بایر و بافت خالی از کاربری درمحدوده مصوب خدمات شهری می باشد .

نویسندگان

فاطمه حکیمی شیرایه

فارغ التحصیل کارشناسی ارشد جغرافیا - برنامه ریزی شهری . دانشگاه آزاد اسلامی- واحد رشت

شاهین جوادی

فارغ التحصیل کارشناسی ارشد جغرافیا - برنامه ریزی توریسم . دانشگاه آزاد اسلامی - واحد رشت

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • بحرینی، ح. کریمی، ک..، 1385برنامه ریزی محیطی برای توسعه زمین ...
  • فرج زاده اصل، م، 1387، سیستم اطلاعات جغرافیایی و کاربرد ...
  • ماتلاک.ج.ل، 1379شنایی با طراحی محیط و منظر، ترجمه معاونت آموزش ...
  • عزیزی، م، 1384، کاربرد سیستم های /اطلاعات جغرافیایی در مکان ...
  • شهابیان، ش، 1376، مکان یابی فضایی ایستگاه های آتش نشانی ...
  • حبیبی، س، مسائلی _ م _ 1378، سرانه کاریری های ...
  • بهرامی سطانی، ک، 1371، مجموعه مباحث و روشهای شهرسازی، چاپ ...
  • پرهیزگار، ا، 1376، ارائه الگوی مناسب مکان گزینی مراکز خدمات ...
  • ابراهیمی، س، 1387، برنامه ریزی توسعه پایدار شهرهای ساحلی، پایان ...
  • نمایش کامل مراجع