میکروفاسیس ها و محیط رسوبی سازند داریان در دو برش زیر سطحی چاه های 2S-48 و 2S-2 در میدان نفتی سلمان (خلیج فارس)

  • سال انتشار: 1387
  • محل انتشار: چهارمین همایش زمین شناسی و محیط زیست
  • کد COI اختصاصی: CAGE04_040
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1928
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

داود جهانی

عضو هیات علمی گروه زمین شناسی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران شمال

سیدحمید وزیری

عضو هیات علمی گروه زمین شناسی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران شمال

بیتا میرزاپور

دانشجوی کارشناسی ارشد زمین شناسی، رسوب شناسی و سنگ شناسی رسوبی، دانشگاه

چکیده

سازند داریان (آپتین) یکی از سنگ مخزن های مهم هیدروکربن در جنوب باخترایران است. با توجه به این که ارزیابی دقیق سنگ های مخزن با بررسی میکروفاسیس ها و محیط رسوبی آن ها امکان پذیر است، در این راستا، دو برش زیر سطحی (چاه های 2S-48 و 2S-2) از سازند داریان در میدان نفتی سلمان، واقع در 144 کیلومتری جنوب جزیره لاوان (خلیج فارس) با اهداف یاد شده انتخاب و بررسی گردید. این سازند در میدان نفتی سلمان در برش زیر سطحی چاه 2S-48 به ستبرای 105 متر و در برش زیر سطحی چاه 2S-2 به ستبرای 123 متر بوده و به وطور عمده در بر گیرنده سنگ آهک با میان لایه های شیل است. سازند داریان در برش های یاد شده با همبری تدریجی بر روی سازند گدوان و با همبری ناپیوسته او نوع فرسایشی در زیر سازند کژدمی جای دارد. بررسی های گسترده میکروسکوپی نهشته سنگ های سازند داریان در برش های یاد شده به شناسایی رخساره های گوناگون در قالب 4 دسته رخساره ای وابسته به محیط های دریای باز (A)، سد (B)، تالاب (C) و پهنه جزر و مدی (D) انجامیده است. شایان ذکر است در برش زیر سطحی چاه 2S-48 هر 4 دسته رخساره ای یاد شده شناسایی شده است در حالی که در برش زیر سطحی چاه 2S-2 تنها دسته رخساره ای وابسته به محیط دریای باز شناسایی شده است. بررسی تغییرات عمودی و جانبی رخساره ها و مقایسه آن ها با محیط های رسوبی امروزی و قدیمی نشان می دهد که رخساره های سازند دارای در برش های مورد مطالعه در یک پلاتفرم کربناته او نوع شلف پدید آمده اند و عمده رخساره ها در بخش ژرف این پلاتفرم کربناته نهشته شده اند.

کلیدواژه ها

میکروفاسیس، محیط رسوبی، شلف، سازند داریان و میدان نفتی سلمان

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.