تحلیلی بر معماری مسجد جامع(عتیق) اصفهان

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: اولین کنفرانس شهرسازی،مدیریت و توسعه شهری
  • کد COI اختصاصی: UCONFKH01_101
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 966
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فاطمه شاهمرادی

کارشناسی ارشد رشته مطالعات معماری دانشگاه هنر اصفهان

مجید صالحی نیا

استادیار گروه معماری دانشکده معماری و شهرسازی دانشگاه هنر اصفهان

چکیده

برر سی ویژگیهای معماری مسجد جامع(عتیق) ا صفهان مو ضوع این مقاله ا ست . مسجد جامع(عتیق) ا صفهان به عنوان یک بنای با ارزش تاریخی واجد ویژگیهایی است که بررسی آنها نه تنها به شناخت بهترمعماری اسلامی ایرانی کمک می کند بلکه می توان از این ویژگیها در طراحی م ساجد معا صر نیز ا ستفاده نمود. در این پژوهش پس ازبرر سی تاریخچه ساخت مسجد به صورت خلا صه به بیان ویژگیهای مسجد در قالب نقشه و دیاگرام و تاثیرات روانی آنها بر استفاده کننده پرداخته می شود . در انتها با استفاده از تکنیک تهیه نقشه رفتاری وتهیه فهرست رفتاری، محل تراکم استفاده کنندگان مسجد جامع(عتیق) اصفهان، با توجه به ویژگیهای مسجد مورد تحلیل قرارگرفته استبرر سی روند تغییرات مسجد جامع (عتیق) ا صفهان ن شان می دهدکه م سجد از شزایط اجتماعی، فرهنگی و سیا سی زمان خود بسیار تاثیر پذیرفته ا ست؛ از جمله ساخت دو گنبد شمالی و جنوبی به منظور نشان دادن قدرت پادشاهی و همچنین چهار ایوانه شدن حیاط مسجد . از جمله ویژگیهای معماری برر سی شده در م سجد شامل جهت گیری فضاها ، فضاهای باز، نیمه باز و بسته و تناسبات می باشد. .مقایسه نقشه های رفتاری با ویژگیهای مسجدجامع(عتیق) نشان می دهد استفاده کنندگان تمایل دارند به هنگامعبادت در فضاهای نیمه تاریک و تاریک و خارج از زمان عبادت در ف ضاهای رو شن و نیمه رو شن یا فضاهای باز و نیمه باز حضور پیدا کنند .

کلیدواژه ها

مسجد جامع(عتیق) ا صفهان . تنا سبات . رو شنایی فضا .جهت-گیری فضا

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.