ارتباط بین ویژگی های بافتی و مقاومتی در سنگهای آذرین متبلور

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: نهمین همایش زمین شناسی مهندسی و محیط زیست ایران
  • کد COI اختصاصی: ICEGE09_126
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 730
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی همتی

دانشجوی دکتری زمین شناسی مهندسی، دانشگاه فردوسی مشهد

محمد غفوری

استاد گروه زمین شناسی دانشگاه فردوسی مشهد

غلامرضا لشگری پور

استاد گروه زمین شناسی دانشگاه فردوسی مشهد

حسن مومیوند

دانشیار گروه معدن، دانشکده فنی دانشگاه ارومیه

چکیده

ارتباط بین ویژگی های هندسی بافتی با ویژگی های مقاومتی از دهها سال پیش توسط محققین مختلف بررسی و روابط متفاوت و بعضا ضد و نقیضی ارایه گردیده است در این تحقیق مقاطع میکروسکوپی 15 گروه مختلف سنگهای آذرین مورد آنالیز تصویری و کمینه سازی پتروگرافیکی واقع و بانک داده بزرگی از اندازه گیری های هندسی بافتی مشتمل بر حدود 18000 عدد کانی ایجاد گردید. مهمترین پارامترهای هندسی بافتی همچون مساحت، محیط و طویل شدگی، در جوار اندازه گیری های ژیومکانیکی مقاومت فشاری تک محوری و مقاومت کششی برزیلی برای سنگهای مورد بررسی تعیین گردید. آنگاه روابط آماری برای تعیین درجه همبستگی خطی بین ویژگی های هندسی بافتی با ویژگی های مقاومتی برقرار گردید. نتایج تحقیق نشان داد که بسیاری از روابط ارایه شده پیشین فقط با محدود نمودن دامنه سنگهای مورد بررسی به مجموعه سنگهای گرانیتوییدی دارای اعتبار می باشند. همچنین معلوم گردید مقاومت کششی برزیلی روباط اشکار و مطمین تری با ویژگی های هندسی بافتی نشان می دهد و بعنوان یک تایید بر یافته های پیشین با افزایش اندازه دانه مقاومت کششی برزیلی کاهش می یابد همچنین معلوم گردید اندازه میانگین مجموعه کانی های مافیک با هر دو ویژگی های مقاومتی رابطه عکس دارد. نسبت اندازه کوارتز بر پلاژیوکلاز که برای اولین بار در این تحقیق ارایه شده است تنها متغیر هندسی بافتی است که در بررسی گروهی مجموعه سنگهای آذرین متبلور رابطه معنی داری با مقاومت فشاری تک محوری نشان می دهد و بعنوان یک یافته جدید به منابع علمی معرفی می گردد.

کلیدواژه ها

ارتباط، سنگهای آذرین، مقاومت، کمینه سازی بافتی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.