محاسبه مقاومت کششی از آزمایشهای شکست هیدرولیکی و برزیلین و تاثیرپذیری آن از خصوصیات سنگ شناسی : مطالعه موردی سازند دالان

سال انتشار: 1395
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 605

فایل این مقاله در 10 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

ICEGE09_108

تاریخ نمایه سازی: 7 اردیبهشت 1396

چکیده مقاله:

شکست هیدرولیکی که به عنوان یک فرایند آغاز و گسترش شکستگی ها در اثر تزریق سیال به دورن قسمتی از گمانه حفر شده در سازندهای سنگی شناخت می شود نقش موثری در افزایش استحصال مخازن هیدروکربنی کم بازه دارا هست. در واقع این روش کارآمدی بالایی در انگیزش چاه ها، اندازه گیری مقدار و راستای تنشهای برجا، زمین گرمایی، ایجاد مخازن زیرزمینی شناخت خصوصیات سنگها و غیره دارا می باشد اهمیت مقاومت کششی سنگ به منظور پیش بینی فشار شکست آزمایش شکست هیدرولیکی بسیار بالا بوده و خود این پارامتر نیز تابع سنگ شناسی سنگ مخزن می باشد از این رو در این پژوهش با نمونه گیری از مقطع تیپ سازند دالان به بررسی و ارزیابی پارامتر فشار شکست به عنوان تابعی از پارامترهای مقاومت کششی سنگ و سنگ شناسی پرداخته شده است. با دستیابی به مقاومت کششی سنگ از آزمایش شکست هیدرولیکی به مقایسه آن با مقاومت کششی برزیلین پرداخته شده است. با دستیابی به مقاومت کششی سنگ از آزمایش شکست هیدرولیکی برای این سازند برابر با 19/91 مگاپاسکال و نسبت میان مقاومت کششی شکست هیدرولیکی به برزیلن معادل 2/02 می باشد. با توجه به فرایند دولومیتی شدن در ساختار این سنگ و به تبع آن تخلخل به وجود آمده ناشی از تغییر در رشد بلوری و همچنین وجود درز و شکستگی اندک پر شده در ساختار میکریتی سنگ، اختلاف ناچیز در پراکندگی داده ها و ضریب رگرسیونی 0/97 را می توان بدین دلیل دانست. تمام شواهد اعم از نتایج خصوصیات فیزیکی و مکانیکی اثبات کننده تاثیر سنگ شناسی بر نتایج مقاوت کششی به دست آمده از آزمایش شکست هیدرولیکی می باشد.

نویسندگان

عرفان صادقی

کارشناسی ارشد زمین شناسی مهندسی دانشگاه تربیت مدرس تهران

محمدرضا نیکودل

دانشیار زمین شناسی مهندسی گروه زمین شناسی مهندسی دانشگاه تربیت مدرس تهران

بدیل پهلوان

دکتری زمین شناسی مهندسی، مدیر عامل شرکت گمانه کاو

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • شرکت ملی نفت ایران، 1373، نقشه زمین‌شناسی جهرم، .1/250000 ...
  • Avasthi, J. M. (1981). _ FHydro fracturing in inhomogeneous , ...
  • AS TM(American society for testing and materials). (2001). "Standard test ...
  • Behrmann, L. A.. Elbel., J. L. (1991). "Effect of perforations ...
  • Bohloli, B. de Pater, C.J. (2006). "Experimental study on hydraulic ...
  • _ _ _ _ _ _ _ fracturing breakdow pressure:, ...
  • Haimson, B. C. (1968). "Hydraulic fracturing in porous and nonporous ...
  • Sehmitt, D. R. Zoback M D. (1989). "Poroelastic effects in ...
  • _ _ _ _ _ _ _ fracturing as a ...
  • نمایش کامل مراجع