بررسی تطبیقی اصطلاحات عرفانی در دیوان صمصام یزدی و حافظ شیرازی

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: کنگره بین المللی زبان و ادبیات
  • کد COI اختصاصی: LPMCONF01_0676
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1018
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدرضا رحمانی شمسی

دانشجوی کارشناسی زبان و ادبیات فارسی دانشگاه فرهنگیان

احمد عسکرپور

دانشجوی کارشناسی زبان و ادبیات فارسی دانشگاه فرهنگیان

چکیده

عرفان شناخت قلبی است که از طریق کشف و شهود به دست می آید و کسی را که به این مرحله رسیده باشد عارف گویند. صمصام یزدی یکی از شاعران عارف قرن چهاردهم هجری است. عرفان صمصام از درونمایههای شعری و مضامین سخن او پیداست و همچنین در جای اشعارش به اصطلاحات عرفانی برمی خوریم که آن را به شیوه قدما به خصوص حافظ سروده است. بسامد کاربرد اصطلاحات و واژگان عرفانی در دیوان صمصام به مانند خواجه شیراز بالاست و وی در به کار بردن این اصطلاحات نیز به حافظ نظر داشته تا جایی که گاهی تفاوت قایل شدن بین غزلیات او با غزلیات حافظ دشوار می نماید. ما در این مقاله برآنیم تا اصطلاحات عرفانی صمصام و حافظ را به صورت آوردن شاهد مثال از دیوان هر شاعر مقایسه نماییم تا میزان اقتباس صمصام در کاربرد اصطلاحات عرفانی را با حافظ بسنجیم.

کلیدواژه ها

عرفان، شعر فارسی، صمصام یزدی، حافظ، اصطلاحات عرفانی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.