بررسی ساختار ضرب المثل های اسرارالتوحید

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: کنگره بین المللی زبان و ادبیات
  • کد COI اختصاصی: LPMCONF01_0134
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 845
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

منیره نصری حسنی

استادیار گروه زبان و ادبیات فارسی دانشگاه اردکان

امید روستا

دانش آموخته کارشناسی ارشد زبان و ادبیات فارسی

چکیده

تامل در اقوال و احوال مشایخ نشان می دهد که تزکیه و تعلیم مریدان و عامه مردم برمحور ارزشهای عارفانه و اندیشه های صوفیانه، هدف و رسالت اصلی تصوف اسلامی بوده است. ابوسعیدابی الخیر440-357عارف نامی و بزرگ قرن پنجم،درکنار مقام عالی سیر و سلوک عرفانی، از شم ادبی والایی برخوردار بوده و شاید یکی از دلالیل مجالس وعظ او در همین نکته نهفته باشد که وی نکته های دقیق عرفانی و اخلاقی را با زبانی پخته و صمیمی در قالب حکایت و مثل و... بیان میکرده است. وی برای تحقق این هدف، از متنوع ترین و تاتیرگذارترین شیوهی ارتباط کلامی)زبان تمثیلی( بهره برده است.بنابر اهمیت این موضوع، پژوهش حاضر با رهیافت توصیفی تحلیلی محتوایی و با استفاده از روش کتابخانه ای، ضمن تعریف و مطالعه جایگاه و ارزش ادبی ضرب المثلها و نحوهی بهره گیری ابوسعید از صناعات و فنون بدیعی، نشان میدهدکه: 1. هدف اصلی نظام صوفیان، تعلیم و تربیت مریدان و عامه مردم با تکیه بر اندیشه های صوفیانه ، با زبانی موجز و پرمحتوا به منظور ایجاد تغییر در رفتار مخاطبان خاص و عام همت می گماردند. 2. ابوسعید هنگام ترویج و تبیین رسالت خود، با تمسک به شگردهای کلامی مستقیم و غیرمستقیم در قالب ابزارهایی چون تمثیل، کنایه وفنون ادبی و صنایع بدیعی بهره برده و این ویژگی از عوامل شهرت و انتشار پاره ای از سخنان او در قالب کلمات قصار و مثل شده است.

کلیدواژه ها

ابوسعید ابی الخیر، صنایع ادبی، فنون بلاغی، ضرب المثل، اسرارالتوحید

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.