بررسی بازتاب کودتای 28 مرداد 1332 در مجموعه داستان شهری چون بهشت
- سال انتشار: 1395
- محل انتشار: کنگره بین المللی زبان و ادبیات
- کد COI اختصاصی: LPMCONF01_0015
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 726
نویسندگان
دانشجوی دکتری زبان و ادبیات فارسی واحد تهران جنوب
چکیده
کودتای 28 مرداد 1332 یکی از سه حادثه مهم سیاسی و تاثیرگذار یکصد سال اخیر تاریخ معاصر ایران است. این واقعه علاوه بر بازتاب گسترده به صورت صریح و پوشیده در ادبیات داستانی، در شکل گیری جریان سمبولیسم ادبی تاثیر داشته است. بسیاری از نویسندگان روشنفکر و مبارز ب ه دلیل فشار و اختناق حاکم بر جامعه، با زبان و بیانی رمزی و تمثیلی در نقد مسایل اجتماعی - سیاسی کوشیدند و مسایلی همچون شکست جنبش ملی، روحیه یاس و ناامیدی، استقرار استبداد داخلی و نفوذ مجدد استعمار در مرکز توجه آنان قرار گرفت. در پژوهشهای ادبی، انعکاس و به ویژه نتایج حادثه کودتا در داستان نویسی معاصر کاویده نشده است. در این پژوهش، نحوه انعکاس کودت ا در مجموعه داستان شهری چون بهشت سیمین دانشور به شیوه توصیفی - تحلیلی بررسی شده است. نتیجه بررسیها نشان می دهد که انعکاس این رویداد در داستانهای این مجموعه بیشتر در حوزه درونمایه، شخصیت و فضاسازی است. درونمایههایی مانند حضور و دخالت بیگانگان در عرصههای سیاسی و فرهنگی و اعتراض به جو اختناق زده و ناامن جامعه، روحیه یاس و ناامیدی و شکست و تردید و پوچی در شخصیتهای داستانی و توصیف فضای استبدادی و تیره جامعه، باز تاب کودتا را در داستانهای دانشور نشان میدهد. او در این داستانها به صورت غیر مستقیم و با استفاده از نماد و استعاره، انتقاد خود را نسبت به اوضاع جامعه بیان کرده است.کلیدواژه ها
نقد ادبی، ادبیات داستانی معاصر، کودتای 28 مرداد، سیمین دانشور، شهری چون بهشتمقالات مرتبط جدید
- بررسی گذرا بودن عالم محسوسات در رباعیات بیدل دهلوی
- نقش بحران های هویتی در شعر شاعران معاصر ایران: مطالعه ای تطبیقی بر بحران های فرهنگی، جنسی، اجتماعی و زبانی
- بررسی مولفه های نقد اجتماعی مربوط به کودتای ۲۸ مرداد در اشعار نیما و سایه
- هوش مصنوعی و تحول در آموزش ادبیات فارسی: چالش ها و فرصت ها
- علوم و فنون ادبی در عصر هوش مصنوعی: بازتعریف روش های تدریس و پژوهش
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.