بهبود امنیت غذایی از طریق غنی سازی زیستی محصولات استراتژیک کشاورزی راهکاری به سوی امنیت ملی و پیشرفت اقتصادی در سطح کلان کشور

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: دهمین کنگره پیشگامان پیشرفت
  • کد COI اختصاصی: KPIP10_354
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 883
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مجید عبدلی

دانشجوی دکتری، دانشکده کشاورزی، دانشگاه مراغه، مراغه، ایران

عزت اله اسفندیاری

دانشیار گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه مراغه، مراغه، ایران

چکیده

امنیت غذایی از ارکان مهم و کلیدی توسعه اقتصادی می باشد و در سطح کلان یک اولویت اساسی برای امنیت ملی می باشد و چون محور اصلی تامین امنیت غذایی، بخش کشاورزی می باشد لذا کشاورزی یک پایه اقتدار و قدرت کشورها است پس امنیت ملی کشور از طریق توسعه کشاورزی امکان پذیر خواهد بود. در این بین اقتصاد مقاومتی در بخش کشاورزی را می توان در تولید و بهره وری بیشتر با هزینه ی کمتر و توجه بیشتر به محصولات استراتژیک مانند گندم خلاصه نمود. ناامنی غذایی با تحت تاثیر قرار دادن افراد جامعه سبب افت کیفیت و کارآمدی افراد جامعه به عنوان نیروی انسانی و سرمایه انسانی جامعه، می گردد که حاصل آن کاهش ظرفیت اقتصادی و تولید بالقوه ملی خواهد بود. برای این منظور راهکار های مختلفی برای مبارزه با جنبه کیفی امنیت غذایی وجود دارد که عبارتند از: تنوع رژیم غذایی، مکمل یاری، غنی سازی مواد غذایی و غنی-سازی زیستی از طریق کشاورزی؛ که بغیر از مورد آخر که هر دو بعد کمی (افزایش محصول) و کیفی (افزایش ریزمغذی ها و کاهش سوء تغذیه) امنیت غذایی را در بر می گیرد بقیه موارد فقط بعد کیفی آن را پوشش می دهند. تکنیک های به زراعی و به نژادی غنی سازی زیستی محصولات کشاورزی بالاخص گندم (بعنوان نقش استراتژیک این گیاه در تامین انرژی و پروتیین مردم کشور) روشی موثر، پایدار، کم هزینه، ایمن تر از لحاظ تغذیه ای و با ضریب پوشش بسیار بالا به شمار می آید که سرمایه گذاری در بخش کشاورزی موثرترین ابزار برای کاهش وابستگی به قدرت های خارجی و در راستای بهبود امنیت غذایی و پایداری امنیت ملی و اقتصادی در سطح کلان جمهوری اسلامی ایران است.

کلیدواژه ها

امنیت غذایی، اقتصاد مقاومتی، پیشرفت کشور، غنی سازی زیستی، گندم

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.