اوراق بهادارسازی در بانکداری متعارف و بانکداری بدون ربا

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: دهمین کنگره پیشگامان پیشرفت
  • کد COI اختصاصی: KPIP10_105
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 683
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زهره صالحی

دانشجوی کارشناسی ارشد اقتصاد اسلامی دانشگاه اصفهان

محمد واعظ برزانی

دانشیار گروه اقتصاد دانشگاه اصفهان

مهدی طغیانی دولت آبادی

استادیار گروه اقتصاد دانشگاه اصفهان

چکیده

سرمایه و نحوه تامین آن یکی از مباحث مهم اقتصاد مالی است. امروزه همه نیازهای مالی سرمایه گذاران در بازارهای مالی و با استفاده از ابزارهای نوین مالی برآورده می شوند. روش تبدیل کردن دارایی ها به اوراق بهادار، به عنوان یکی از روش های تامین سرمایه که همراه با کاهش ریسک نهادهای مالی است، مورد توجه قرار می گیرد. به دلیل این که در اسلام مطالبه و پرداخت بهره حرام است، لذا اوراق قرضه به عنوان یکی از ابزارهای این روش، نمی تواند در کشورهایی که ساختار بانکی آن ها منطبق بر ساختار بانکداری بدون ربا است، مورد استفاده قرار گیرد. از این روست که در این کشورها اوراق بهادار اسلامی (صکوک) جایگزین اوراق قرضه شده است. از نظر محققین، بحران مالی 2009-2007 میلادی، به عنوان یکی از مهم ترین بحران های مالی ناشی از بدهی، در اثر استفاده بی رویه از همین ابزار مالی نوین (انتشار اوراق رهنی مسکن)، به وجود آمده است. در این پژوهش، با استفاده از روش توصیفی و تحلیل محتوا ثابت شد که اوراق بهادارسازی در بانکداری متعارف ضمن تامین مالی پروژه های سرمایه گذاری، منجر به افزیش در سطح قیمت ها و تورم می شود و اگر این پدیده به صورت بی رویه مورد استفاده قرار گیرد حتی منجر به بروز بحران خواهد شد. این در حالی است که اگر اوراق بهادارسازی در چارچوب بانکداری اسلامی انجام شود، بدون این که باعث افزایش بی رویه در سطح قیمت ها شود، با تامین منابع مالی جهت سرمایه گذاری، زمینه را برای رشد و شکوفایی اقتصادی فراهم می کند.

کلیدواژه ها

اوراق بهادار، تبدیل دارایی ها به اوراق بهادار، بانکداری متعارف، بانکداری اسلامی، صکوک

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.