بررسی اثر ابعاد دیواره های هدایت جریان بر ضریب دبی در سرریز پلکانی

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: اولین کنفرانس ملی پژوهش های کاربردی در مهندسی عمران(مهندسی سازه و مدیریت ساخت)
  • کد COI اختصاصی: SECM01_177
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 586
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سیده مهدیس کنعانی

دانشجوی کارشناسی ارشد سازههای آبی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری

رامین فضل اولی

استادیار، عضو هیات علمی گروه مهندسی آب، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری

علیرضا عمادی

دانشیار، عضو هیات علمی گروه مهندسی آب، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری

جانعلی تقوی

مربی، عضو هیات علمی گروه مهندسی آب، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری

چکیده

سرریز پلکانی متشکل از پله هایی است که از نزدیکی تاج سرریز شروع و تا پاشنه پایین دست ادامه دارند. استفاده از سرریزهای پلکانی از زمان هایقدیم رایج بوده است. لیکن در سالهای اخیر توجه به این نوع سرریزها به دلیل تاثیر قابل ملاحظه پلکان ها بر میزان استهلاک انرژی جریان بیشترشده است. شکل پذیری جریان در آستانه ورود به سرریز متاثر از شکل هندسی دیواره هدایت جریان می باشد. انتخاب حالت بهینه برای شکلهندسی دیواره هدایت نقش به سزایی در عملکرد جریان روی سرریز دارد که سبب کاهش ضریب دبی می گردد. در این تحقیق به بررسی اثر ابعاددیواره های هدایت مختلف بر ضریب دبی در سرریز پلکانی پرداخته شد. برای انجام این تحقیق از مدل فیزیکی یک سرریز پلکانی با عرض 30 وارتفاع 20 سانتیمتر و دیواره های هدایت جریان با زوایای و 30، 45 و 60 درجه نسبت به امتداد جریان و ارتفاع 45 سانتیمتر استفاده شد. نتایج ، بهدست آمده در این تحقیق نشان داد که با افزایش زاویه دیواره هدایت، عرض مقطع انقباض افزایش می یابد و به سمت عرض واقعی سرریز میلپیدا می کند. همچنین با افزایش نسبت H/P مقدار ضریب دبی برای دیواره هدایت 30 درجه، نوسان زیادی نداشته و به سمت یک مقدار ثابتمیل پیدا کرده است اما برای دو دیواره هدایت دیگر شیب ملایم نزولی مشاهده شد و با توجه به نمودارهای مشاهداتی بیشترین مقدار ضریبدبی مربوط به دیواره هدایت با زاویه 44 درجه معادل 0/64 به دست آمد. در نهایت مشخص شد که در یک هد ثابت، میزان دبی عبوری از سرریز پلکانی با دیواره هدایت 30 درجه کمترین مقدار و دیواره هدایت 45 درجه بیشترین مقدار را داشته است.

کلیدواژه ها

دیواره هدایت، سرریز پلکانی، ضریب دبی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.