بررسی ساختار فضایی محلات و بافت های فرسوده و ناکارآمد شهر اصفهان با استفاده از روش چیدمان فضا

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: ششمین کنفرانس بین المللی توسعه پایدار و عمران شهری
  • کد COI اختصاصی: NCSDUS06_087
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 749
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

امیرمحمد معززی مهرطهران

دکتری مرمت بافت های تاریخی دانشگاه هنراصفهان- مدیردبیرخانه طرح توسعه اندیشه ایرانشهر وزارت راه وشهرسازی، مدرس دانشگاه

مرتضی امیدی پور

پژوهشگر دکتری سنجش از راه دور دانشگاه تهران

چکیده

نفوذپذیری و مشکل دسترسی از جمله مشخصه هایی است که برای بافت های فرسوده و ناکارآمد شهری برشمرده می شود؛ با این وجوددر کمتر مطالعه ای این موضوع به گونه ای روشمند و غیر روایی مورد بررسی و تحلیل قرار گرفته است. بر این اساس پژوهش حاضر، بابررسی ساختار فضایی شهر اصفهان به کمک روش چیدمان فضا، تلاش کرده است تا ضمن معرفی روشی مناسب در مطالعه و تحلیلشرایط ساختاری عرصه های سکونتی شهرها، جایگاه محدوده ها و محلات فرسوده و ناکارآمد اصفهان را نیز در ساختار فضایی شهرمورد بررسی قرار دهد. در این رابطه با استفاده از شاخص همپیوندی میزان قابلیت حرکت و ارتباط در شهر اصفهان ، همچنین محدوده های هدف، به صورت کمی در سطح کلان، میانی و محلی مدل سازی شده و میزان ارزش همپیوندی محدوده های هدف درقیاس با کل شهر با استفاده از پنج آماره میانگین، کمینه، بیشینه، انحراف معیار و اختلاف میانگین همپیوندی شهر و محدوده های هدف،تحلیل شد. یافته ها نشان میدهد که ارزش همپیوندی ساختار فضایی محدوده های هدف در هر سه سطح ذکرشده پایین تر از سایرمحلات شهر است؛ که این مساله موید ضعف دسترسی و نفوذپذیری این محدوده ها در شهر می باشد. لذا نتایج حاصل از تحلیل با روشچیدمان فضا به شکلی روشمند ارتباط معنی دار و مستقیمی را بین ساختار فضایی محلات دارای بافت فرسوده و سایر محلات با وضعیتآنها نشان می دهد که این نکته حکایت از کارآمدی روش مذکور در مطالعه ی موضوعات مشابه دارد.

کلیدواژه ها

ساختار فضایی، چیدمان فضا، همپیوندی، شهر اصفهان، بافت فرسوده

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.