ابهام زدایی بین زبانی در جهت بهبود کلمات ترکیبی در تطبیق پیکره های انگلیسی-فارسی

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: سومین کنگره بین المللی کامپیوتر، برق و مخابرات
  • کد COI اختصاصی: ITCC03_349
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 687
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سعید یزدان پناه

گروه کامپیوتر، واحد خرم آباد، دانشگاه آزاد اسلامی، خرم آباد، ایران

مریم محمدی

گروه کامپیوتر، واحد خرم آباد، دانشگاه آزاد اسلامی، خرم آباد، ایران

چکیده

نیاز کاربران برای داشتن ترجمه ای صحیح و با دقت بالا در زبان های مختلف ابهام زدایی بین زبانی را به مقوله ایمهم در حوزه ترجمه تبدیل کرده است. وجود کلمات چندمعنایی و ترکیبی یکی از مشکلات جدی در این حوزه بهشمار می آید. تاکنون راه حل های ارایه شده برای این مساله دارای دقت نسبی هستند. ذهن انسان به طور هوشمند به جایتوجه به معنای تکتک کلمات به کار رفته در یک جمله معنای گروهی از کلمات را در کنار هم برای رسیدن بهمعنایی بهتر در نظر می گیرد. به همین علت پژوهشگران با استفاده از روشهای پردازش زبان طبیعی به دنبال روشهاییبرای دسترسی به ترجمه ای با دقت بالا هستند. پژوهش حاضر نیز با هدف ابهام زدایی کلمات ترکیبی شکل گرفته است.در این پژوهش بر آن شدیم تا با ترکیب روشهای پیشین مورد استفاده در ساختارهای زبانی در کنار پیکره، رفع ابهامبا دقت بالاتر انجام شود. رویکرد روش مذکور بدین صورت است که، دستور واژی-نقشی (LFG) به دلیل اینکه دارای مدل ریاضی حساسی برای ساخت جمله و گردآوری داده های لغوی در گروه های اسمی و جمله ها می باشد، به عنوانپایه نظری در تحلیل جملات انگلیسی و تولید معادل فارسی مناسب به کار گرفته خواهد شد. بنابراین با بکارگیریزبان شناختی که به کشف روابط معنایی بر اساس روابط واژه ها می پردازد نقش مهمی در حوزه چندمعنایی و انتخابدقیق تر معانی کلمات با توجه به زمینه ای که جمله در آن به کار رفته ایفا خواهد نمود. از طرفی نتایج حاصل از روشدستور واژی-نقشی نشان می دهد که ساخت موضوعی کلمات یا جملات یکی از مهمترین بخش های اصلی این دستورمحسوب می شود که ساخت معنایی جمله را با ساخت نقشی آن انطباق می دهد.

کلیدواژه ها

ابهام زدایی معنایی، دستور واژی نقشی، کلمات ترکیبی، پیکره های دوزبانه

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.