بررشی تاثیرى طاق و قوس ساسانی به عنوان الگوی معمارانه طاق و قوس دوره اسلامی

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: نخستین کنفرانس ملی معماری شهرسازی جغرافیا و محیط زیست پایدار
  • کد COI اختصاصی: CONFARCH01_065
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1680
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مسعود رحمتی دیرانلویی

چکیده

معماری اسلامی ایران تداوم طبیعی معماری دوره ساسانی است و شناخت و مطالعه این دو معماری می تواند راه گشای ما در شناخت معماری دوره اسلامی و معماری کهن این سرزمین و جنبه های مختلف آن باشد. متاسفانه علی رغم این مهم معماری دوره اسلامی به طور شایسته و جامع مطالعه نشده و ابهامات اساسی در خصوص سیر تحول و تکامل این معماری، تاریخ گذاری بناهای برجای مانده، گونه شناسی، عناصر و اجزاء، تکنیک ها، شیوه های معماری و موارد دیگر وجود دارد. معماری ساسانی در حقیقت تداوم و تکامل معماری اشکانی است. تمرکز توان معماری به ساخت بنای کاخ ها و معابد (در کنار تنوع گسترده ای از بناها با کارکردهای مختلف)، استفاده از نقشه هایی با عنصر مسلط ایوان، گنبد خانه و صحن، توانایی بسیار در برپایی سازه های طاق و گنبد، استفاده استادانه از مصالح در دسترس، به ویژه سنگ لاشه و ملاط گچ، استفاده گسترده و هنرمندانه از تزیین گچ بری و موارد دیگر از شاخص های معماری ایران دوره ساسانی است. حال در این مقاله به طور مختصر در باره سازه های طاق و قوسی صحبت می شود. این مقاله سعی بر آن دارد که با بررسی تاریخ معماری این سرزمین، تاثیر طاق و قوس معماری سنتی ایران (ساسانیان) بر معماری پس از اسلام را بیابد. روش تحقیق در این مقاله روش تطبیقی- تحلیلی است و با بررسی میدانی- کتابخانه ای صورت پذیرفته است.

کلیدواژه ها

معماری ساسانیان، معماری دوران اسلامی، طاق و قوس در معماری، چفد

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.