بررسی وضعیت عناصر مس، گوگرد، آهن، مولیبدن و روی خاک و علوفه در منطقه سوسنگرد

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: ششمین همایش سراسری کشاورزی و منابع طبیعی پایدار
  • کد COI اختصاصی: NACONF06_209
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 705
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فاطمه راست منش

عضو هیات علمی دانشکده علوم زمین، دانشگاه شهید چمران اهواز

نجمه رجب زاده

دانشجوی کارشناسی ارشد زمین شناسی زیست محیطی، دانشگاه شهید چمران اهواز

علیرضا زراسوندی

عضو هیات علمی دانشکده علوم زمین، دانشگاه شهید چمران اهواز

چکیده

مطالعه حاضر با هدف بررسی وضعیت عناصر مس، گوگرد، آهن، مولیبدن و روی در خاک و علوفه مرتعی شهرستان سوسنگرد انجام گرفت. تعداد 5 نمونه خاک و 5 نمونه علوفه مرتعی از 5 منطقه تحت بررسی در شهرستانسوسنگرد جمع آوری شد. پس از آماده سازی نمونه ها، غلظت عناصر در خاک با دستگاه ICP-OES و در نمونه های علوفه با دستگاه ICP-MS تعیین شدند. نتایج آنالیز نمونه های خاک نشان داد که میانگین مقادیر گوگرد و آهن بالاتر از مقدار بحرانی آنها در خاک بود، در حالی که میانگین مقدار مس و مولیبدن خاک مناطق تحت بررسی در محدوده طبیعی قرار داشت. همچنین میانگین مقدار روی خاک در مقایسه با مقدار بحرانی آن در سطح پایین تری قرار داشت ( P= 0.05 ). مقایسه میانگین عناصر علوفه با مقدار بحرانی آنها نشان داد که گوگرد و آهن، بالاتر از مقدار بحرانی آنها در علوفه می-باشد. در حالی که میانگین مقدار مس، مولیبدن و روی علوفه مناطق تحت بررسی در محدوده طبیعی قرار داشت. میانگین نسبت مس به مولیبدن علوفه در این بررسی نیز 19/7± 0/8 بدست آمد. ضرایب همبستگی به دست آمده نشان میدهدکه منشا گوگرد متفاوت از سایر عناصر خاک میباشد. احتمالا سطح بالای گوگرد به دلیل نفت خیز بودن منطقه و یا آلودگی های وارده از کشور عراق باشد. به نظر میرسد که بالا بودن سطح گوگرد و آهن علوفه، به طور ثانویه میتواند سبب کاهش زیست دسترس پذیری و جذب مس و روی در گوسفندان منطقه شود.

کلیدواژه ها

مس، گوگرد، آهن، سوسنگرد

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.