واکنش گیاه سالیکورنیا (Salicornia persica) به پیشتیمار نیترات پتاسیم در مرحله جوانه زنی و تحت تنش شوری

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: ششمین همایش سراسری کشاورزی و منابع طبیعی پایدار
  • کد COI اختصاصی: NACONF06_147
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1081
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محسن آب شناس

دانشجوی کارشناسی ارشد، دانشیار و دکتری زراعت، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری

محمدعلی اسماعیلی

دانشجوی کارشناسی ارشد، دانشیار و دکتری زراعت، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری

ایوب حیدرزاده

دانشجوی کارشناسی ارشد، دانشیار و دکتری زراعت، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری

چکیده

ایران دارای اقلیم گرم و خشک بوده و مجموع خاک های شور و سدیمی در آن حدود 27 میلیون هکتار تخمین زده میشود. شوری خاک باعث کاهش میزان جوانه زنی بذر میگردد که میتواند تحت تاثیر سمیت یون های سدیم و کلر در زمان جوانه زنی بذر باشد. موارد ذکر شده میتواند دلیل منطقی برای استفاده از گیاهان شورزی مانند سالیکورنیا و مطالعه روی این گیاه باشد. این آزمایش به منظور بررسی تاثیر پیشتیمار نیترات پتاسیم روی شاخص های فیزیولوژیکی گیاهچه های سالیکورنیا و کاهش آثار تنش شوری به صورت فاکتوریل بر پایه طرح کاملا تصادفی در چهار تکرار در آزمایشگاه فیزیولوژی گیاهان زراعی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری در سال 1395به اجرا درآمد. تیمارهای شوری در پنج سطح( 0، 150، 300، 450 و 600 میلی مولار سدیم کلراید) بعنوان فاکتور اول و محلول نیترات پتاسیم در چهار سطح( 0، 1 ، 2 و %3 )بعنوان فاکتور دوم به صورت پیشتیمار در نظر گرفته شد. برای اعمال تیمار شوری کلیه بذرها درون پتری دیش های 9سانتی متری قرار گرفتند. صفات مورد بررسی در این آزمایش شامل درصد و سرعت جوانه زنی، طول ساقهچه، وزن تر اندام هوایی و شاخص بنیه بود. با توجه به نتایج به دست آماده در این پژوهش پیش تیمار نیترات پتاسیم باعث کاهش اثرات منفی تنش شوری بر جوانه زنی گیاه سالیکورنیا شد. درکلیه صفات مورد بررسی با افزایش سطح نیترات پتاسیم تا %2 در برهمکنش با تیمار شوری شاهد بهبود نتایج بوده ایم. البته در صفاتی مانند درصد جوانه زنی، شاخص بنیه و سرعت جوانه زنی، شوری سطح 150 میلی مولار سدیم کلراید در برهمکنش با نیترات پتاسم بهترین نتایج را برجای گذاشت که این امر حاکی از شورزی بودن اجباری گیاه سالیکورنیا میباشد.

کلیدواژه ها

سالیکورنیا، گلایسین بتایین، تنش شوری، شاخص های جوانه زنی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.