رفتار جستجوی وب: مدل ها و عوامل موثر برآن

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: اولین کنفرانس بین المللی بازیابی تعاملی اطلاعات
  • کد COI اختصاصی: IIIRC01_023
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1860
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زهرا کاظم پور

دانشجوی دکتری تخصصی علم اطلاعات و دانش شناسی دانشگاه تهران

مریم ناخدا

استادیار گروه علم اطلاعات و دانش شناسی دانشگاه تهران

چکیده

طی دهه های گذشته فرایند اطلاع یابی کاربران در منابع الکترونیکی پیوسته موضوع تحقیقات فراوانی در حوزه ذخیره و بازیابی اطلاعات بوده است. با فراگیر شدن دسترسی افراد به منابع شبکه وب، فصل تازه ای در این مطالعات گشوده شده و بسیاری از محققان حوزه بازیابی اطلاعات به مطالعات مبتنی بر وب و بررسی رفتار جستجوی وب کاربران علاقه مند شدند. در مقاله حاضر پژوهشگران با روش فراتر کیب و از طریق مرور متون مرتبط، اقدام به مفهوم پردازی رفتار جستجوی وب و شناسایی مدل های مربوط به آن نمودند. سپس به توصیف مدل های رفتار جستجوی وب ناوارو- پریتو، اسکایف و راجرز، مدل جست و جوی اطلاعات وب چو، دتلور و ترنیال، مدل چند بعدی تعامل کاربر و وب ونگ، هاک و تنوپیر، مدل ساده جستجوی اطلاعات در وب هولسچر و استراب، مدل فرایند جستجوی اطلاعات در وب لوبر و کریستیا، مدل رفتار اطلاع یابی و بی دانشمندان علوم اجتماعی مهو و تیبو، مدل نظری رفتارهای اطلاعاتی وبی کارگران سازمانی دتلر، مدل لنزهای شبکه ای ادواردز، مدل کلان رفتار جستجوی اطلاعات وب نایت و اسپینک، مدل رفتار جستجوی اطلاعات در موتورهای جستجوی وبی شریت، هرناندز، زاجا، پیرولی و مدل تعاملات جستجوی وب کینلی پرداخته است. پس از مرور مدل های رفتار جستجوی وب، عوامل موثر بر رفتار جستجوی وب به دست آمد. رشد سریع وب، محیطی را برای ظهور یک گروه جدید از کاربران فراهم آورده که این گروه جدید الزاما متخصصان اطلاع رسانی نبوده و در بسیاری از موارد، هیچ آموزش رسمی در ایجاد پرسش جستجوی مناسب با استراتژی های بازیابی اطلاعات دریافت نکرده اند. آنها به استفاده از استراتژی های جستجوی متنوع به همراه نتایج نامناسب بیشتر، عادت کرده و به میزان بسیاری به خود متکی هستند. این تغییرات در کاربران بدین معناست که متغیرهای متنوعی در تعاملات کاربران مختلف با وب باید مورد توجه قرار گیرند. به عبارتی، توجه به متغیرهایی که بر رفتار جستجوی اطلاعات کاربران در وب تاثیر می گذارند از اهمیت بیشتری برخوردار شده اند. عوامل موثر بر رفتار جستجوی وب بدست آمده عبارت اند از: وظیفه جستجو، عوامل شناختی، عوامل جمعیت شناختی و ویژگی های جستجو.

کلیدواژه ها

رفتار جستجوی وب، مدل ها، عوامل موثر

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.