بررسی جایگاه و نقش بازار در شهر های ایرانی اسلامی در گذشته حال و آینده نمونه موردی شهر قزوین

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: سومین همایش ملی شهرسازی و معماری در گذر زمان
  • کد COI اختصاصی: UOT03_073
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1477
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مصطفی هداوند میرزایی

عضو هیات علمی دانشگاه پیام نور تهران

چکیده

بازار یکی از عینیترین نمودهای معماری و شهرسازی ایرانی-اسلامی است، که به عنوان ستون فقرات و قلب تپنده شهر، ایفای نقش میکند. بازار در شهرهای اسلامی شریان اتصال دهنده دروازههای شهر به مرکز آن بوده و در اطراف آن عملکردهای مهم شهری همچون مساجد، مدارس، حمامها و... شکل میگرفتند. به -طوری که بازار تبدیل به یکی از ارکان مهم مثلث ارگ، مسجد، بازار در شهرهای اسلامی گشت. بدیهی است حفظ حیات این عنصر مهم شهری در طول قرون گذشته، نشان از اهمیت بالای کارکردی و اجتماعی واقتصادی آن داشته است. هدف از این تحقیق، مطالعه و بررسی نقش بازار در شهر ایرانی -اسلامی قزوین میباشد. روش تحقیق، بر پایه روش توصیفی-تحلیلی استوار است. جمع آوری دادهها به روش اسنادی، با استفاده از کتب، اسناد و مقالات در زمینه بازار ایرانی-اسلامی و انجام مطالعات میدانی میباشد. در این مقاله ابتدا به مفهوم و ساختار بازار، پیشینه بازار، کارکردهای اجتماعی، اقتصایی و فرهنگی و ... در آن پرداخته شد، و در نهایت جمعبندی مطالب و نتایج ارایه گردید. یافتههای پژوهش حاکی از آن است که بازار از اویل پیدایش نقش به سزایی در تعالات اجتماعی-اقتصادی و فرهنگی کشور داشته و شهر قزوین با توجه به موقعیت مکانی مناسب و نزدیکی به شهرهای بزرگی مانند تهران، کرج و رشت و دسترسی به مسیرهای ارتباطی مناسب دارای پتانسیلهای قابل توجهی برای احداث بازار بزرگ ایرانی-اسلامی است و این بازارها می توانند با عملکردی فرامنطقهای و با کاربریهای مذهبی، فرهنگی، تفریحی و اقتصادی بر اساس الگوهای معماری اصیل ایرانی اسلامی ساخته شوند.

کلیدواژه ها

شهرهای ایرانی-اسلامی، کارکردهای بازار، شهر قزوین

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.