استحاله کارکردهای مسجد در زمان معاصر از منظر تعاملات اجتماعی
- سال انتشار: 1394
- محل انتشار: سومین همایش ملی شهرسازی و معماری در گذر زمان
- کد COI اختصاصی: UOT03_055
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 762
نویسندگان
دانشجو کارشناسی ارشد مهندسی معماری دانشگاه مازندران
استادیار دانشگاه مازندران
چکیده
همواره در ادوار مختلف تاریخ اسلام، مساجد به عنوان عناصر کلیدی، در قلب جوامع اسلامی حضور داشته-اند. در قرون اولیهی تاسیس مساجد، این بناها علاوه بر کارکردهای عبادی کارکردهای گوناگون دیگری را نیز شامل میشدند و هیچگاه تک بعدی نبودهاند. از این رو میتوان درخشانترین دوره در طول حیات مساجد را دوران صدر اسلام نام برد؛ چرا که در آن زمان، مساجد نه صرفا0 محل عبادت، که محل فعالیت ه ای اقتصادی، اجتماعی، سیاسی و ... نیز به شمار میآمدهاند و همواره به فعالیتهای جمعی اشاره داشتهاند. همچنین برپایی نمازهای جماعت، سخنرانیها، مراسم عزا و اعیاد مذهبی که از دیرباز در مساجد وجود داشته نیز، به این مهم اشاره میکنند. زندگی اجتماعی انسان یکی از عرصههای مهم ارزشهای اسلامی را تشکیل میدهد، که امروزه با ظهور فرهنگ جدید، اجتماعات انسانی مورد بیتوجهی قرارگرفتهاست. برای احیاء این ارزش در شهرسازی معاصر لازم است ابتدا از مبداء اولیهی آن در جامعهی اسلامی، یعنی مساجد شروع کرد. در این نوشتار، نگارنده سعی دارد با توجه به پیشینه بلند و تاریخی مسجد و نقش آن در شکلگیری ساختارهای شهری، به بررسی تاثیر آن در تامین تعاملات اجتماعی و بیان جایگاه و ساختار مسجد در شهر بپردازد. در این راستا به بررسی کارکردهای جمعی موجود در مساجد سنتی و مقایسهی آنها با مساجد معاصر پرداخته میشود. روش تحقیق در این کار، روش توصیفی تاریخی و ابزار جمعآوری اطلاعات، کتابخانهای بودهاست.کلیدواژه ها
تعاملات اجتماعی، مسجد، مساجد سنتی، مسجد معاصرمقالات مرتبط جدید
- راهکارهای طراحی مسیر میدان امام حسین (ع) تا خیابان سبلان با رویکرد پیاده محوری
- واکاوی فضایی زیست پذیری شهری با رویکرد توسعه پایدار (مورد مطالعه: شهر رشت)
- تلاقی برنامه ریزی شهری و ورزش همگانی: تحلیل نظری و رویکردهای نوین
- پیوند مکان سوم و خلاقیت در طراحی فضاهای شهری
- تاثیر تنش های زیستی و غیر زیستی بر درختان شهری
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.